Index Vakbarát Hírportál

Még négy évük van a notebookoknak

2012. július 3., kedd 19:26

A kétezres évek első évtizedének elején-közepén a piacelemzők addig mondogatták, hogy a hordozható számítógépek lenyomják az asztaliakat, hogy a végén senki nem lepődött meg, amikor végül igazuk lett. Most ugyanezek az elemzők azzal a jóslattal álltak elő, hogy a notebookok uralma sem tart sokáig, 2016-ban utoléri, 2017-től pedig megelőzi a piacukat a táblagépeké. Öt év múlva a hordozható számítógép kifejezés a tablet szinonimája lesz, állítja az NPD DisplaySearch elemzőinek csapata.

A táblagépek forgalma idén eléri a 121 millió eladott példányt világszerte az előrejelzések szerint. A siker mögött ma már nem csak az iPad népszerűsége áll, hanem az androidos konkurencia a maga száznyi különféle készülékével, és a piacra nagy erőkkel betörő Microsoft a Windows 8-as tabletekkel. Az elemzők szerint ez még csak a kezdete a divathullámnak, és öt év alatt 416 millióra nő majd az értékesített táblagépek száma. Ezzel az adattal a piac megelőzi a notebookokét, ahol idén 208 milliós, öt év múlva pedig 393 milliós eladást várnak.

A táblagépek piacbővülését ráadásul még még 2017-ben is a fejlett piacok, Észak-Amerika, Nyugat-Európa és Japán fogják hajtani (a mai 80 millióról 254 millióra jósolják az eladott gépek számának alakulását ezeken a területeken). Ezzel szemben a notebookok egyre inkább a fejlődő világ piacaira számíthatnak, amelyek ugyan nagyobbak lehetnek, de sokkal árérzékenyebbek, kisebb az egy eladott gépre jutó nyereség, és innen már nincsen hová lepasszolni a kifutott, kicsit elavult, de már olcsón gyártható termékeket.

A piacelemzők szerint a jövő a két kategória összeolvadásáé, a notebookgyártók átveszik a táblagépektől az érintőképernyőket, egyre vékonyabb modellekkel, és nagyobb akkkumulátoridővel állnak elő, míg a tableteknél az erősebb hardver, nagyobb felbontású kijelzők, és a komoly munkára is alkalmas készülékek felé várható majd elmozdulás.

Rovatok