Index Vakbarát Hírportál

Minden esőcseppet lát a szuperradar

2012. július 3., kedd 10:45

Az amerikai haditengerészet NRL kutatólaborja olyan nagy felbontású radar prototípusát mutatta be, ami képes esőben az egyes esőcseppek megkülönböztetésére. Bár elvileg katonai fejlesztésnek indult – sőt, egy NASA-műszerre épül az egész, amivel az űrsiklóról fellövés közben leváló törmelékdarabkákat figyelik –, a radart meteorológiai kutatásokban fogják használni, a felhők kialakulását és struktúrájukat figyelik meg vele. A tudósok reményei szerint a segítségével sokkal hatékonyabb időjárás-előrejelzéseket, és pontosabb jégriasztásokat lehet majd kiadni, és mérsékelni a jégverések okozta a károkat, ami jelenleg évi többmilliárdos nagyságrendű csak a mezőgazdaságban Amerikában.

A radar óriási, 3 megawattos teljesítményű, és nagyon szűk látószögben ugyan, de sosem látott felbontással képes dolgozni. Az NRL kutatói szerint egy mikrobusz nagyságú felhőt (ez nagyjából 14 köbmétert jelent) két kilométeres távolságból képes kielemezni úgy, hogy 0,5 milliméteres átmérőig külön-külön regisztrál minden objektumot benne. Ez azt jelenti, hogy minden egyes esőcseppet és esetleges jégdarabot külön lát, képes követni a létrejöttüket, és ezzel a felhő szerkezetét, az eső vagy jégeső kialakulásának teljes folyamatát is.

A találmány úgynevezett Doppler-radar, amit például vadászgépeken szoktak használni, azon az effekten alapul hogy a megfigyelni kívánt tárgyról visszapattanó mikrohullámú rádióhullám frekvenciája megváltozik a tárgy sebességétől függő mértékben.

Rovatok