Index Vakbarát Hírportál

Eladhatók a használt szoftverek az EU-ban

2012. július 4., szerda 17:30

Az Európai Unió Bírósága kedden ítéletet hozott az Oracle és a UsedSoft ügyében, és ennek értelmében akkor is eladhatók a szoftverlicencek, ha a programcsomag nem dobozos formában került a felhasználóhoz, hanem közvetlenül az internetről lett letöltve.

Az amerikai Oracle azért nyújtott be keresetet a német UsedSoft ellen, mert a társaság az ügyfelei használt szoftverlicenceit értékesítette, és úgy gondolta, hogy ez törvénybe ütköző. Az Európai Unió Bírósága azonban a UsedSoft gyakorlatát találta helyesnek, és kimondta, hogy a cég nem sérti a szoftverek licencszerződését. A számítógépes program másolatának kizárólagos forgalmazási joga csak az első értékesítésre érvényes – mondta ki az EU bírósága.

Amikor egy vállalat eladja a szoftverét a leendő felhasználónak, akkor a licenc alapján átadja az ügyfélnek a szoftver örökös használati jogát. Az ügy jelentősége abban rejlik, hogy nemcsak a fizikai adathordozón, azaz cd-n vagy dvd-n eladott programokra érvényes, hanem azokra a szoftverekre is, amiket az internetről töltöttek le.

Mi lesz a szoftverboltokkal?

Ennek a döntésnek a későbbiekben más következménye is lehet, mert a technológia fejlődésésével néhány éven belül teljesen eltűnnek a boltok polcairól a könnyen csereberélhető dvd-s és cd-s szoftverek. Helyüket átveszik az online szoftverboltok, és jelenleg még nincs megoldás arra, hogy a Google Playen, a Apple App Store-ban, Microsoft Marketplace-en vagy más online boltban vett szoftverünket eladjuk egy másik felhasználónak.

Ez a hiányosság komolyabb fogyasztóvédelmi problémákat is felvet. Ha nem lehet eladni a tabletre, ultrabookra vagy okostelefonra vett szoftvereket (amiknek az értéke hosszú évek alatt elérheti egy kütyü árát), akkor a meglévő készlet jelentősen befolyásolja a vásárlók döntését. Hiába készít egy rivális gyártó jobb tabletet vagy okostelefont: ha az akár tízezer forint értékű gyűjteményt újra meg kell venni, akkor a júzer nem fog másik platformra váltani. Megtörténik a felhasználó odaláncolása (idegen kifejezéssel: vendor lock-in), amit az EU nem néz jó szemmel, mert megakadályozza a platformok közötti szabad versenyt.

A szoftverboltban értékesített appokkal kapcsolatos kérdésünkre az Európai Unió Bíróságának sajtóosztálya közölte, hogy az Oracle-UsedSoft ügyében a szoftverek továbbadása technikailag lehetséges volt, de elképzelhető, hogy a licencek eladhatóságának problémája valamely nemzeti bíróság előtt, egy konkrét jogvita keretében is felbukkannak majd. A szóvivő elmondta, hogy e nemzeti bíróság köteles lesz figyelembe venni az Oracle ügyében hozott ítéletet, de azt nem lehet megjósolni, hogy abból milyen következtetést vonna le.

Rovatok