Index Vakbarát Hírportál

Az online véleményszabadság védelméről határozott az ENSZ

2012. július 5., csütörtök 20:36

Az internetes véleménynyilvánítás szabadságának biztosításáról és védelméről fogadott el határozatot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa. A tanács mind a 47 tagállama által megszavazott határozat értelmében az online véleményszabadság mellett az internethez való hozzáférést is biztosítaniuk kell polgáraik számára a világ országainak. Ez az első ENSZ-határozat, amely megerősíti, hogy az emberi jogokat a digitális világban is ugyanolyan elkötelezettséggel kell védeni és támogatni, mint a fizikai világban - mondta Eileen Donahoe, az Egyesült Államok képviselője. Tunézia követe azt hangsúlyozta, hogy az internet kulcsszerepet játszott az emberek mozgósításában országa tavalyi forradalma során.

A tanács két, az internetet részben cenzúrázó tagja, Kína és Kuba is támogatta a határozatot, de azzal kapcsolatos fenntartásaiknak is hangot adtak. Peking azt hangsúlyozta, hogy a felhasználókat meg kell védeni a káros tartalmaktól. "Úgy gondoljuk, hogy az információ szabad áramlása és az információ biztonságos áramlása összefüggenek. Az internet gyors fejlődésével az online szerencsejáték, pornográfia, erőszak, csalás és hekkelés növekvő veszélyt jelent a társadalom jogaira" - közölte Hszia Csing-ko, Kína képviselője.

Az ország a felhasználók által Kínai Nagy Tűzfalnak hívott rendszerével szűri az internetes tartalmakat, és a vezetés által politikai vagy társadalmi szempontból nemkívánatosnak tartott oldalakat elzárja a kínai internetezők elől. Peking nemrég a Bloomberg amerikai hírügynökség oldalát blokkolta, miután az riportot közölt a kínai alelnök családjának anyagi helyzetéről. Donahoe elmondása szerint Kína nehezen vette rá magát a Svédország által kezdeményezett határozat elfogadására, de az a tény, hogy utat találtak a részvételre, jelentős lépés.

Kuba azt hozta fel, hogy a határozat szövege nem említi azt, hogy a világ lakosságának mindössze 30 százaléka fér hozzá az internethez. A szövegben emellett nincs semmi az internet kormányzásáról sem, miközben mindannyian tudjuk, hogy ezt az eszközt egyetlen ország ellenőrzi világszerte, ami gátolja a szabad hozzáférést a hálózathoz - tette hozzá a kubai követ, az Egyesült Államokra utalva.

Rovatok