Index Vakbarát Hírportál

A Pirate Bay blokkolása után megnőtt a torrentforgalom

2012. július 6., péntek 15:47

Miután a hollywoodi stúdiók érdekeit védő kalózellenes csoport (BREIN) elérte, hogy Hollandiában gyakorlatilag teljes mértékben blokkolják a Pirate Bayt, meglepő módon nem forgalomcsökkenés, hanem növekedés történt. Legalábbis ezt állítja a blokkolást ellenző XS4ALL netszolgáltató, ahol a tiltás óta megnőtt a Bittorrent-forgalom. Ezért azt javasolják a kiadóknak, hogy boszorkányüldözés helyett inkább indítsák el a Pirate Bay legális változatát.

A TorrentFreak beszámolója szerint a BREIN törekvéseinek köszönhetően most már a holland internetezők 90 százaléka nem éri el közvetlenül a torrentoldalt, ám a felhasználók egyéb utakat kerestek: egyrészt más hasonló oldalakat vesznek igénybe, másrészt a Pirate Bayhez ragaszkodók proxykon keresztül érik el őket.

A szolgáltató munkatársa, Niels Huijbregts úgy véli, hogy a torrentforgalom növekedése a blokkolásnak, illetve a médiafigyelemnek köszönhető, mivel talán sokan olyanok is kipróbálják a torrentezést, akik eddig nem foglalkoztak vele. Huijbregts szerint ez egyértelműen bizonyítja, hogy a BREIN tiltással nem fogja elérni a célját.

A szakember szerint a kiadóknak nem a fogyasztók, főként nem a filmek és zenék legnagyobb rajongóinak legyőzésére, hanem igényeik kiszolgálására kellene törekedniük: „[a kalózkodás leküzdésére szánt] összes pénzt, időt és fáradságot valami hatásos megoldás kialakításába kellene fektetni. Fektessenek be új és nagy dolgokba.” A kalózkodás cenzúrával nem szorítható vissza, csakis innovációval, véli Huijbregts, hiszen az interneten úgyis megtalálják valahol az adott tartalmakat, és ha egyetlen oldalt blokkolnak, az szinte hatástalan: hozzák létre a kiadók a saját, legális, felhasználóbarát torrentoldalukat – mondja a szolgáltató képviselője.

Rovatok