Index Vakbarát Hírportál

Átadták a londoni Üvegszilánkot

2012. július 6., péntek 09:17

Látványos fény- és lézertechnikai bemutatóval avatták fel csütörtök este London központjában Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolóját.

Az éles kontúrjai miatt The Shard (Üvegszilánk) névre keresztelt, elnyújtott piramis alakú épület London szinte minden pontjáról látszik, 309,6 méter magas, és becslések szerint 1,5 milliárd fontba (550 milliárd forintba) került. Kívülről minden oldalról üveg borítja; a 11 ezer üvegtábla összfelülete nyolc futballpályányi területet tesz ki.

A beruházás nagy részét a katari állam vagyonalapja finanszírozta, így London legújabb és legmagasabb felhőkarcolója többségi katari állami tulajdonban van.

A Shard a 2. és 28. emelet között irodaház – bár az irodahelyiségek zöme még bérlőre vár –, utána kétemeletnyi luxusétterem következik.

A Shangri-La ötcsillagos luxusszálloda kétszáz lakosztálya 18 emeletet foglal el, az 53. és a 65. emelet között pedig nem kevésbé luxuskivitelű – 360 fokos londoni panorámát kínáló – lakások várják a megfelelő bankszámlával bíró érdeklődőket. Hivatalosan nem ismertek a lakások árai, de sajtóértesülések szerint 30 millió fontért (10 milliárd forintért) már hozzá lehet jutni egy-egy luxuslakosztályhoz.

A felhőkarcoló a világhírű Tower-híd közelében emelkedik, bár közvetlen környéke messze nem tartozik a legelegánsabbak közé Londonban. Az épület gyakorlatilag a London Bridge metró- és vasútállomás kusza egyvelegéből nő ki, ráadásul a Temze déli partjára építették, egy olyan irányítószámú városrészben, amely – legalábbis az ingatlanárak szempontjából – nem számít túl jónak. Az előzetes sajtóvélemények szerint így kérdésesnek bizonyulhat a nem hétköznapi árakon kínált lakosztályok eladhatósága.

Ha azonban valaki a 44 lift valamelyikével elemelkedik az alsóbb szintek kissé komor valóságától, lélegzetelállító panorámában gyönyörködhet. A beruházók esküsznek rá, hogy tisztább napokon a felső szintekről Franciaországig is ellátni.

Rovatok