Index Vakbarát Hírportál

Az Apple is intelligens szemüveget fejleszthet

2012. július 7., szombat 11:27

Egy hete sokkolta a világot a Google az intelligens szemüvegének bemutatójával, ami az érintőképernyős okostelefonok óta a legnagyobb dobás (vagy az évtized leglátványosabb bukása) lehet a hitech kütyük között. A konkurencia hamar ébredt és gyorsan reagált - sőt, lehet hogy valójában még előbb is, mint ahogy a Google elkezdte fejleszeni a maga szemüvegét. Erre utal legalábbis az Apple több éves szabadalmi kérvénye, amit most hozott nyilvánosságra az amerikai szabadalmi hivatal.

A sajtóban rögtön iGlasses (iSzemüveg) becenevet kapott szabadalom a Google-éhez hasonló technológiát ír le a szemüveglencsébe épített led-kijelző köré épített mini számítógépről. A legfontosabb különbség, hogy a Google-nél, csak a jobb szem előtt van kijelző, míg az Apple-nél mindkét lencse ilyen. A 2006-ban benyújtott, de a hivataltól a szabadalmi védelmet csak most megkapó leírás szerzője az a Tony Fadell volt, akit az iPod atyjaként tisztelhetünk, és aki egyébként már nem dolgozik az Apple-nek (2008-ban lépett ki, de Steve Jobs személyes tanácsadójaként még pár évig ott maradt a cég közelében).

A szabadalom nem tér ki részletesen arra, hogy a szemüveg mit is fog tudni, leginkább azzal foglalkozik, hogyan lehet a led-kijelzőkre a képet eljuttatni a szemüveg szárába épített csipekről. Vagy alternatív megoldásként egy vezeték nélkül kapcsolódó külső eszközről, ahol egy közelebbről meg nem nevezett, 16:9 arányú kijelzővel rendelkező eszközt említ a leírás. Ez pontosan megegyezik a következő iPhone-generációval kapcsolatos visszatérő pletykákban szereplő adattal, bár az azért merész feltételezés, hogy 2006-ban ennyire előre terveztek volna az Apple fejlesztői.

Az Apple és a Google tehát az okostelefonok után a lehetséges új divatkütyü, a szemüvegként viselhető szemüvegek piacán is egymás fő vetélytársaként jelenhet meg. Az is elképzelhető azonban, hogy az Apple-nek esze ágában sincs okosszemüveget gyártani, csak a szabadalmaira támaszkodva próbálja meg majd megkeseríteni a Google sikerét ezen a terepen, ahogyan a Samsung ellen is ilyen fegyverekkel vív, eddigi sikeres jogi háborút.

Rovatok