Index Vakbarát Hírportál

Elsötétült az orosz Wikipedia

2012. július 10., kedd 19:14

Egy napra lekapcsolták az orosz Wikipediát az online enciklopédia szerkesztői, az akcióval arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az orosz parlamentben éppen elfogadás előtt álló új informatikai törvény az internet szinte korlátlan cenzúrázására adna lehetőséget az országban. A törvénytervezetet támogató politikusok szerint a gyerekpornó, az illegális termékek online kereskedelme, és az öngyilkossággal vagy kábítószerekkel kapcsolatos információk terjedése ellen lépne fel az új szabályozás. Jogvédők szerint ez azonban csak álca, ami mögé bújva bármilyen oldal lelőhető az orosz webről, politikai vagy gazdasági nyomásra.

A Wikipedia elsötétítését már többször használták sikeresen hasonló esetekben demonstrációként az önkéntes szerkesztők, Olaszországban például az oroszhoz hasonló telekommunikációs törvény ellen tiltakozott az oldal, és sikerült is megbuktatni a kezdeményezést. A leghíresebb ilyen eset a SOPA/PIPA amerikai törvénytervezetek elleni online lázadás volt idén januárban, amikor a Wikipedia legnépszerűbb, angol oldalát kapcsolták le egy napra, a tervezetek elleni érvelést tartalmazó üzenetre lecserélve a címoldalt. Az üzenetet 186 millióan olvasták, és milliós nagyságrendű volt azoknak a száma, akik a szenátoroknál tiltakoztak a hatására. A törvény elleni tömeges felháborodást érezve a képviselők nem is szavazták meg azt.

A Wikipedia orosz kiadása több mint 800 ezer szócikkével  az enciklopédia egyik legnagyobb nyelvi mutációja, látogatottságban csak az angol, a spanyol, a német és a japán előzi meg. Az orosz nyelvű interneten a legnagyobb látogatottságú oldalak közé tartozik, közvetlenül a Google, Facebook, Youtube, és ezek orosz nyelvű konkurenciái mögött áll. Az elsötétített oldal üzenete milliós nagyságrendű felhasználóhoz juthat el, mielőtt a törvényről július 11-én szavaznak a képviselők. A Wikipedia akciója már a bejelentésével nagy hullámokat látszik kavarni, az orosz informatikai miniszter a Twitteren reagált rá, egészen kompromisszumkész hangnemet megütve, és Putyin egyik fontos tanácsadó testülete az orosz emberi jogok tanácsa is jelezte, hogy a törvény további finomítását és szélesebb szakmai konzultációt javasolnak.

Rovatok