Index Vakbarát Hírportál

Lopásgátlót szabadalmaztatott az Apple

2012. július 11., szerda 20:18

Lopásgátló technológiára nyújtott be szabadalmi kérvényt az Apple, amit meg is kapott az amerikai szabadalmi hivataltól. Az okostelefonokban az utóbbi pár évben szériatartozékká vált gyorsulásmérőre, illetve a GPS-re már eddig is építettek riasztóként működő alkalmazásokat, azonban az Apple most a szabadalmi oltalommal felvértezve jogi úton léphet fel a hasonló elven működő megoldások készítői ellen, ha akar.

A rendszert okostelefonokba, notebookokba és tabletekbe szánják, amelyek kedvelt célpontjai a tolvajoknak, mivel aránylag kicsik, mégis értékesek, és hamar túl lehet adni rajtuk a feketepiacon. A lopásgáltó a készülék gyorsulásmérőjét használja, vagyis érzékeli ha valaki nyugalmi helyzetből elmozdítja, például felveszi az asztalról, ahová letették. A rendszer egy adatbázisban tárolja, hogy milyen típusú mozgás érzékelésekor gyanakodjon lopásra, ilyenkor beindítja a riasztót, és a készülék minden egyéb funkcióját leblokkolja. A készülék gazdája egy külön jelszó megadásával állíthatja le az esetleges hamis riasztásokat.

A megoldás nem tűnik különösebben bonyolultnak sem szoftver-, sem hardveroldalról, és mivel egészen hasonló alapokon működő alkalmazások (sőt, ennél kifinomultabbak is) már jó ideje léteznek, ha az Apple aktívan használni is fogja a szabadalmi védelmet, az csak olajat önthet a tűzre az egész szabadalmi rendszer elavultságával és az innovációt gátló hatásával kapcsolatos vitákban. Persze nem kizárt, hogy az egész szabadalmi kérvény csak egyfajta passzív védekező stratégia része, és az Apple azért szerezte meg a szabadalmat, hogy azt nehogy más tegye meg, és használja fel esetleg ellene.

Rovatok