Index Vakbarát Hírportál

Nincs értelme a Pirate Bay blokádjának

2012. július 12., csütörtök 18:43

A világ legnagyobb torrentoldala, az eredetileg svéd, aztán a fenntartói elleni bírósági döntrés óta vagy fél tucatnyi országon át menekült Pirate Bay elleni hadjáratban a legutóbbi trend az, hogy törvénnyel kötelezik az internetszolgáltatókat az egyes országok az oldal blokkolására. Ilyen szabályozás lépett érvénybe nemrég Hollandiában, Belgiumban, és Nagy-Britanniában is. A legnagyobb kalózközpont ellehetetlenítését célzó akciók azonban úgy tűnik, fordítva sültek el.

A Pirate Bay elérését az előfizetői elől a törvény szerint blokkoló holland internetszolgáltatók közül három is, a kisebbnek számító XS4All, valamint két nagyobb, a piacon meghatározó szereplő, a KPN, és a nálunk is ismert UPC hasonló eredményeket tartalmazó tanulmányokkal állt elő a tiltás következményeiről. A szolgáltatók adatforgalma azt mutatja, hogy a tiltás hatástalan volt, a fájlcsere forgalmában nem volt tapasztalható semmilyen visszaesés, sőt, egyes esetekben az még nőtt is. (Persze azt, hogy mit torrenteznek a felhasználók, és valóban illegális tartalmak mozognek kizárólag ebben az adatforgalomban, azt nem tudta az elemzés megállapítani.)

Az amszterdami műszaki egyetem kutatói a fájlcsereforgalomban éppen legnépszerűbb tartalmak le- és feltöltői között elemezték a holland ip-címek arányát, és azt derítették ki, hogy a Pirate Bay tiltása után ez egyáltalán nem csökkent a tiltás előtti időkhöz képest.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a legnagyobb központ kiesésére a felhasználók gyakorlatilag azonnal reagáltak, és más torrentoldalakon, illetve a tiltást kijátszó proxy szervereken át férnek hozzá a fájlcsere forgalmához. Nagy-Britanniában a betiltott Pirate Bayhez hozzáférést kínáló egyik proxy szervert a brit kalózpárt üzemelteti. A párt vezetője a Guardiannek azt mondta, ez sosem látott népszerűséget hozott a pártjának, aminek a weboldala ma nagyobb látogatottsággal fut, mint bármelyik másik politikai erőé az országban.

Rovatok