Index Vakbarát Hírportál

Tovább zuhan a pécépiac

2012. július 12., csütörtök 21:20

A két nagy piacelemző cég, a Gartner és az IDC egyszerre adta ki jelentését az amerikai és a világpiac számítógépeladásainak alakulásáról. Az adatok világszinten stagnálást mutatnak, pontosabban 0,1 százalékos visszaesést a tavalyi év tavaszi negyedévéhez képest, az amerikai piacon azonban folytatódik a két éve tartó zuhanás. Mivel a számítógépes piacokon az amerikai jelenségek szinte mindig jól megjósolják, mi vár majd a többi régióra is, a hét negyedéve tartó visszaesés több mint aggasztó: most ért el a világpiac oda, hogy a fejlett országok pécépiacának hanyatlását már nem ellensúlyozza a feltörekvő piacok növekedése.

Az amerikai eladások a Gartner szerint 6, az IDS szerint 11 százalékkal csökkentek 2011 hasonló időszakához képest. A legrosszabbul a két legnagyobb pécégyártó, a HP és a Dell járt, előbbi 12, utóbbi 9 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. Mindkét cég komoly átalakításokkal reagál a piac változására. A HP-nál az egész pécégyártó üzletág eladása is felmerült, de a 10  hónapja érkezett új vezérigazgató, Meg Whitman végül inkább a 27 ezres leépítés és ezzel évi 3,5 milliárd dollár megtakarítása mellett döntött. A Dell évi 2 milliárdos megszorítást tervez a pécégyártó részlegén véghezvinni.

A pécépiac visszaesésének fő okát az elemzők az okostelefonok és táblagépek előretörésében látják. A pécégyártók viszontválasza az ultrabook kategória bemutatkozása a notebookok között egyelőre felemás sikerű, a nagy teljesítményű és egyben könnyű gépek egyelőre túl drágák ahhoz, hogy széles körben elterjedjenek, és fordítani tudjanak az eladási statisztikákon.

A visszaesést részben indokolhatja a Windows 8 körüli felfokozott érdeklődés is. Az ősszel megjelenő operációs rendszer miatt elképzelhető, hogy sokan kivárnak az új számítógép vásárlásával, hogy már az új rendszerrel vehessék meg azt pár hónap múlva. Az új Windows elképzelhető, hogy átmenetileg megtöri a pécépiac csökkenő trendjét, de hosszú távon az elemzők szerint a tabletek a nyerők, 2-3 év alatt utolérhetik eladási számokban az asztali gépeket és notebookokat. Ahogyan a pécék oldalán, úgy a tableteknél is a Microsofté lehet a következő nagy durranás, amit a Surface táblagépektől várnak a szakértők.

Rovatok