Index Vakbarát Hírportál

Wifi lesz a New York-i telefonfülkékben

2012. július 12., csütörtök 15:51

A mobiltelefonokat megelőző időszakból  megmaradt nyilvános telefonfülkék új életre kapnak New Yorkban. A város egy pilot programot tesztel, amelynek keretében ingyenes wifi-hotspotokat telepítenek a fülkékbe. A hotspotok kezdetben három kerület tíz fülkéjébe érkeznek, és ingyenes szórják majd az éltető jelet a neonomádolnak. A pontos lista itt érhető el.

A felhasználóknak csak el kell fogadniuk a felhasználási feltételeket a város turisztikai weboldalán, aztán már szörfözhetnek is. A szolgáltatás egyelőre reklámmentes, de lehet, hogy a jövőben lesznek rajta hirdetések.

A jelenlegi erőfeszítés annak a nagyobb célnak a része, amelynek keretében a digitális szegregációt szeretnék csökkenteni, meg azt is segíthet kitalálni, hogy mit kezdjenek a megmaradt telefonfülkékkel. Sokat panaszkodnak miattuk a lakósok, mivel rondák és a vonzzák a bűnözést.

A fülkéket katonai méretű antennákkal szerelték fel, amelyek akár 91 méterre is elszórják a jelet. A 2000 dollár (473 ezer forint) értékű rendszert ingyenesen adta a városnak a Van Wagner Communications nevű cég, amely a nyilvános fülkék egyik tulajdonosa. A terv szerint a város mind a 13 ezer fülkéjét átalakítanák, a telefontársaságok költségén.

Rovatok