Index Vakbarát Hírportál

Nem kell fotónyomtató fényképnyomtatáshoz

2012. július 15., vasárnap 22:55

Nyáron még azok is fényképeznek, akik máskor ritkán veszik elő a fényképezőgépet, a nyaralásos képeket pedig a legtöbben ki is nyomtatják erre szakosodott cégeknél vagy otthoni nyomtatóval. Melyikkel olcsóbb, és saját nyomtatóval el lehet-e érni a kívánt minőséget? Több kategóriában teszteltünk nyomtatókat.

Aki nem fényképez rendszeresen, annak általában nincs is otthon nyomtatója, így a legegyszerűbb, ha fotókidolgozó szolgáltatóhoz viszi a fényképeket. Néhány nap alatt el is készülnek a képek, remek minőségben – illetve abban a minőségben, amiben feltöltötték őket, a szolgáltatók ugyanis nem szerkesztik meg a képet.

A fotónyomtatás nem drága mulatság, ráadásul ilyenkor nyáron megszaporodnak az akciók is a szolgáltatóknál: ha bizonyos számú képet (általában száz darab felett) nyomtat a felhasználó, akár felére is csökkenhet a fényképenkként általában 25-40 forint közötti ár. Ez persze a hagyományos 10*15-ös képekre vonatkozik, ha nagyobb fényképeket nyomtatnánk, akkor az ár is ugrik, egy A4-es kép több száz forintba is kerülhet. A képeket online is fel lehet tölteni a szolgáltatónak, ki kell választani a fotópapír minőségét, a szállítás módját – az egész folyamat nem tart tovább negyedóránál, már csak a postást kell megvárni a kész képekkel.

A legtöbben ezt a megoldást választják, egyszerűen azért, mert évente csak néhányszor veszik igénybe a szolgáltatást, így feleslegesnek tűnik egy nyomtató megvásárlása. Pedig minőségben ma már nincs nagy különbség az otthoni nyomtatóknál, ráadásul nem is kell fotónyomtatót venni a jó eredményért, bár kétségtelen, hogy kifejezetten erre a célra fejlesztett gépekkel látványosan jobb lesz a végeredmény. Több nyomtatót teszteltünk, nagyon sok kategóriában, volt közöttük fotónyomtató és „minden az egyben” irodai gép, valamint hagyományos nyomtató is.

Nem fotónyomtatókkal fotóminőség

Az OKI az egyik sikernyomtatóját adta kölcsön, ez a gépet veszik a legtöbben irodai és otthoni munkára. A C321dn nevű nyomtató tekintélyes darab, nagyobb íróasztalra fér csak el. Nem a hagyományos értelemben vett fotónyomtató, nem is fényes fotópapírra nyomtat, hanem speciális papírra. Bekapcsolás után felzúgott a gép, néhány percig tartott, amíg nyomtatásra készen állt, ehhez össze kellett kötni a géppel és letölteni a drivert. Itt jegyzem meg, de valamennyi tesztelt nyomtatóra igaz, hogy nem adnak a géphez nyomatókábelt – nem tartozék, nincs benne a dobozban és nem sikerült megfejteni, hogy miért. (A legjobb válasz, amit kaptunk, hogy úgyis van mindenkinek ilyen kábele otthon.)

A gép egy A4-es papírra villámgyorsan nyomtatta ki a fényképet, azok élesek voltak, jók voltak a színei, de a sötétebb részek talán sötétebbek voltak a kívántnál. A nyomtatónak létezik egy multimédiás változata, amely szkennel, fénymásol és faxol is – látszik, hogy ezt inkább irodai használatra szánták.

Ez amúgy trend az otthoni nyomtatóknál, mintha a felhasználók nem elégednének meg egy egyfunkciós géppel, hanem mindent szeretnének egyszerre. Hasonlóak voltak a Canon nyomtatói is, a cég három gépet is küldött, mindenféle kategóriában. Mindhárom komplett irodai gép, nyomtató, szkenner és fénymásoló egyben. Közös jellemzőjük, hogy van egy felhajtható, apró lcd-kijelzőjük, amelyen ki lehet választani, milyen funkcióját akarjuk éppen használni. Memóriakártyát is beléjük lehet dugni, a fényképek közvetlenül onnan is kinyomtathatók.

Vezeték nélküli nyomtatás

A Canon nyomtatóknál a vezeték nélküli nyomtatás volt érdekes, mindháromnál a dobozon hirdették, hogy egyenesen a mobiltelefonról lehet küldeni a képet, nem kell memóriakártyákkal és kábelekkel szórakozni. A nyomtató könnyen megtalálta a wifit, a jelszóhoz a nyilacskákkal kellett ugrálni a betűk között – legközelebb tesztelés előtt megváltoztatóm a hálózati jelszót valami rövidebbre.

A mobillal is fel kellett csatlakozni wifire, majd megkerestem a nyomtatni kívánt képet, kiválasztottam a menüből a nyomtatás gombot, és már nyomtatta is a képet. Másodszorra még gyorsabban ment, itt már nem kellett nyomtatót sem választani. Igazán kényelmes módszer, ha azonnal ki akarok nyomtatni valamit, majdnem olyan a rendszer, mint a régi Polaroid gépeknél, azzal a különbséggel persze, hogy itt röghöz vagyunk kötve, csak a nyomtató közelében tudunk azonnal kész képet varázsolni a mobilról.

A Canon MG4150 modellje kicsi, bármelyik íróasztalon elférő nyomtató. Ez sem kifejezetten fotónyomtató, de szép képeket csinál A5-ös és A4-es méretben is. Kicsit lassabb, sokat gondolkodik és az egész nyomtató beleremeg, amikor nyomtatni kezd, egy A4-es képet fél perc alatt nyomtat ki. Közvetlenül fényképezőgépről nem lehet nyomtatni rá, nincs usb-portja, de memóriakártyáról már lehet (az SD-t és az MC-t támogatja).

Az MG6250-es modell már nagyobb, komolyabb gép benyomását kelti, nem is reszket annyira, amikor A4-es képet kellett nyomtatnia. Amivel egyébként az előbbinél gyorsabban megbirkózott és az eredmény is jobb lett, de ez nem meglepő, hiszen drágább, fejlettebb modellről van szó. Ezen már nincsenek gombok, érintéssel lehet navigálni, a használatot segíti, hogy csak azok a gombok világítanak, amit az adott helyen használni is lehet, a többi eltűnik. Többféle memóriakártyáról, közvetlenül cd-ről, dvd-ről és pendrive-ról is tud nyomtatni és persze wifin is küldhetünk rá fotót. Ezzel dvd-lemezre is lehet nyomtatni képet, ha személyesebbé tennénk a nyaralásos képeket tartalmazó lemezt.

A harmadik Canon nyomtató, az MX895 egy nyugodt öregúrra emlékeztet, főleg ha a legkisebb szeleburdiságával hasonlítjuk össze. Ennél nyoma sincs a rezgésnek, meg sem moccan a nyomtató a legnagyobb képek nyomtatásakor sem. Gyönyörűek a színek, és még halványan sem látni a nyomtatáskor néha szokásos csíkozást a képeken. A gép kijelzője háromhüvelykes, és itt visszatérnek a fizikai nyomógombok is a navigáláshoz. Lehet vitatkozni azon, hogy a fizikai gombok vagy az érintőgombok a jobbak, nekem jobban kézre áll az érintőkijelző, és nem zavar bele a dizájnba a fizikai gomb.

Az Epson egy nagyágyút küldött tesztelésre, a PX830FWD valódi fotónyomtató, kifejezetten képek nyomtatására tervezték, de azért dokumentumokat is tud nyomtatni, és a trendeknek megfelelően ez is tud faxolni és fénymásolni is. Ez egy felsőkategóriás nyomtató, maga a cég is elismerte, hogy leginkább akkor éri meg kizárólag otthoni fotónyomtatásra megvenni a 70-80 ezer forintba kerülő gépet, ha havi 20-25 fényképet akar nyomtatni a felhasználó nagyon jó minőségben. Egy-egy fénykép ugyanis 40-45 forintra jön ki, ennél azonban vannak sokkal olcsóbb megoldások is.

Erre a nyomtatóra is lehet wifin küldeni képet, hasonló módszerrel, mint az előzőekben bemutatott nyomtatóknál. Kipróbáltuk, mennyi idő alatt nyomtat ki harminc-negyven fényképet – mert bár nem a gyorsaság a legfontosabb egy fotónyomtatónál, minek zörögjön hosszan a gép, ha éppen kinyomtatnánk az összes nyaralásos képet. Néhány perc alatt végzett, pont elkészült egy tea ezalatt. Kártyáról is lehet nyomtatni, támogatja az SD és CF-kártyákat, valamint a Memory Sticket – ilyenkor az lcd-kijelzőn választhatjuk ki, melyiket akarjuk kinyomtatni.

Az Epsonnak van egy olcsóbb nyomtatója is, amelynél fényképenként tíz forintra jön ki a költség, a cég ezt a gépet ajánlja azoknak, akik százszámra nyomtatják a fotókat a család minden tagjának.

 Nyomtató  Nagyság (mm)  Súly (kg)  Felbontás (dpi)  Nyomtatási sebesség mono/színes *  Nyomtató ára (Ft)  Nyomtatási költség **
OKI C321dn 242*410*504 22 1200*600 22 ppm/  20 ppm 62 000 46
Canon MG4150 449*304*152 5,7 4800*1200 9,9 ipm/  5,7 ipm 24 990 -
Canon MG6250 470*367*173 9,2 9600*2400 12,5 ipm/  9,3 ipm 55 990 -
Canon MX895 491*448*218 11,7 9600*2400 12,5 ipm/  9,3 ipm 58 990 -
Epson PX830FWD 465*458*198 11,4 5760*1440 40 ppm/  40 ppm 74 900 40-300

* Egyes gyártók ppm-et (page per minute), néhányan ipm-et (image per minute) használnak.

** A nyomtatási költséget 10*15-ös képre kérdeztük meg a gyártóktól. A költség nagyon változó lehet, függ a tinta és a papír árától, nyomtatási beállításoktól, színtelítettségtől, papírminőségtől, felbontástól, képkerettől. Így egy kép ára akár 30-300 forint között is változhat ugyanannál a nyomtatónál. A Canon nem is válaszolt a kérdésre, mert szerinte túl sok tényezőtől függ a képenkénti ár. Az OKI csak A4-es papírra nyomtat, így a táblázatban szereplő ár az A4-es oldal költségének a negyede. Az OKI egy konkrét képre számított árat, melynek lefedettségei a következők: C: 32,2%, M: 40,5%, Y: 44,5%, K: 6,5%.

Melyikkel olcsóbb a fénykép?

Vajon olcsóbb-e az otthoni nyomtatás? Erre nem egyszerű a válasz, attól függ milyen nyomtatóval, milyen papírra, milyen gyakorisággal nyomtat az ember. Az A4-es fénykép otthon is néhány száz forintra jön ki, meg kell venni ugye a fotópapírt és a tintapatronokat is. Mindkét elemnél hatalmasak a különbségek attól függően, hogy hol és milyen minőséget veszünk. Egyszínű tintapatront például vehetünk 2-3 ezer forintért is, de az ár elérheti a 15 ezer forintot is színenként. Egy nyomtatóba pedig minimum négy (cián, magenta, sárga, fekete), de sokszor több színt tesznek. Olyan nyomtatót érdemes keresni, amelyeknél egyenként is cserélhetők a színek, mert néhány szín gyorsabban fogy nyomtatásnál, és pazarlás kidobni egy teli fekete és félig teli magentát, mert kifogyott a sárga.

Számításaink szerint otthoni nyomtatással nagyjából ugyanannyiba kerülhetnek a fényképek, mintha valamelyik szolgáltatóval nyomtatnánk ki őket, cserébe nem kell egyszerre százat rendelni az árkedvezmény eléréséért és azonnal, bármikor nyomtathatunk képeket. Hátránya is van persze, nekünk kell megvenni a papírt és tintapatront, és természetesen a patron pont akkor fogy ki, amikor életünk fő művét nyomtatnánk, a több száz képből összeállított mozaikképet. Ráadásul gyakran kell használni a nyomtatót, mert egy idő után beszáradhat a patronban lévő tinta.

Nyomtattunk tehát A5-ös, A4-es képkeket, fényes papírra, matt papírra, nem fotópapírra és vastagabb lapra is, mindegyikkel más jellegű fényképeket érdemes nyomtatni – a matt papíron például a nagy felbontású, világos képek a legjobbak, a sima papírra az alacsony felbontású, mobilos képeket érdemes nyomtatni. A lényeg, hogy csak akkor érdemes otthoni nyomtatásba fogni, ha rendszeresen nyomtatunk, ilyenkor lehet kísérletezgetni, játszani a képekkel, fotómozaikokat készíteni. Ehhez persze pénz kell és rengeteg idő.

Rovatok