Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft bemutatta az Office 15-öt

2012. július 16., hétfő 23:19

A Microsoft San Franciscóban rendezett sajtóeseményén mutatta be az Office irodai programcsomagjának legújabb verzióját. A hol Office 15, hol Office 2013 néven emlegetett csomag a vezérigazgató Steve Ballmer szerint az eddigi legambiciózusabb projekt volt, mióta a cég 22 éve kiadta a legelső, akkor még Mac gépeken futó verziót az Office-ból. Mivel az irodai program a Microsoft legnagyobb forgalmat lebonyolító terméke (2011-ben 22 milliárd dollár felett volt a különféle verziókból befolyt bevétel), létfontosságú a cég számára, hogy az idei változat olyan legyen, amire szívesen frissítenek a cégek és magánfelhasználók. A különféle ingyenes, vagy egészen olcsó vetélytársak (OpenOffice, Google Docs) mellett ez egyre nehezebb feladat.

Az Office 15 több szempontból is nagyot lép az elődeihez képest, ez már ránézésre is nyilvánvaló, a Windows 8 Metro fantázianevű kezelőfelülete miatt, amit megörökölt az irodai program is. Ez az első Office, ami támogatja az érintőképernyőket és a tabletek piacán szinte egyeduralkodó ARM processzorokat. Az érintőképernyős kezelés egyaránt megy kézmozdulatokkal, és stylusszal, amivel folyó írással jegyzetelni is lehet például a OneNote fejlegyzéskészítőben. Örömteli hír, hogy végre meg tudunk nyitni és szerkeszteni PDF dokumentumokat is.

Nagy újítás, hogy az új Office erősen támaszkodik a felhőszolgáltatásokra, például a dokumentumok mentését rögtön felajánlja a Microsoft online tárhelyére, a SkyDrive-ra. Komolyan támogatja a közös munkát is, hála a Microsoft által nemrég 1,2 milliárdért felvásárolt Yammer technológiájának. Az ígéretek szerint a szinkronizálás a különféle készülékek között azonnali, ahogy abbahagyjuk a munkát pécén, folytathatjuk tableten ugyanabból a pillanatnyi állapotból.

A közösségi munka és megosztás akár külső oldalakon át is működhet, egy gombnyomással tudjuk például egy Excel-táblázatunkat megosztani facebookos ismerőseinkkel, vagy egy Word dokumentumot a Linkedin-profilunkra menteni, esetleg egyből a Twitter-csatornánkra posztolni. Nagyot fejlődött az online tartalmak beágyazása is, lehet például YouTube-videókat tenni a Word-dokumentumokba, vagy a Flickr-albumunkból betenni képeket. A pletykák szerint a szintén milliárdokért felvásárolt Skype-ot is integrálni fogják valamilyen szinten a rendszerbe, a többszemélyes, közös dokumentumszerkesztés folyamatainak megkönnyítésére.

Az első tesztek egyöntetűen dicsérik az új Office-t, a csomag történetének legjobb darabjaként írnak róla a Microsofttal szemben általában kritikus online lapok is. A megjelenés dátumáról és az árról egyelőre nem hangzott el konkrétum, a premiert valószínűleg a Windows 8 októberi piacra kerüléséhez időzítik a cégnél.

Az Office 15 előzetes próbaverziója szabadon letölthető a Microsoft weboldaláról.

Rovatok