Index Vakbarát Hírportál

Állati módszerrel navigál egy szoftver

2012. július 16., hétfő 14:42

Sok állat, például a tengerekben élő apróbb rákok is érzékelik a Föld mágneses mezejének irányát, és ez alapján pontosan meg tudják határozni, hogy merre vannak az úticéljukhoz képest. A finnországi Oului Egyetem kutatói ezt a módszert használták fel IndoorAtlas nevű szoftverben, amivel az épületeken belül tudunk navigálni.

Az okostelefonok iránytűi normális esetben használhatatlanok az épületeken belül, mert a fémek megzavarják a Föld mágneses mezejét. A finnek szoftvere viszont éppen ezt használja ki. A kutatók szerint az épületeknek, illetve a különböző szinteknek és folyósóknak egyedi mágneses lenyomatuk van. Ha megmérik a mágneses mező apró változásait, és ezeket az adatokat hozzárendelik az épület meglévő alaprajzához, akkor máris képesek vagyunk épületen belül navigálni.

A beltéri térképek létrehozása azonban igencsak munkaigényes, hiszen végig kell járni a területet, hogy rendelkezésünkre álljon a mágneses mező térképe. A kutatók ezért kiadtak egy fejlesztői csomagot is, amivel elkészíthető a mágneses térkép, beolvashatók az alaprajzok, és a bevitt adatok alapján létrehozható az adott épület térképe.

Az IndoorAtlas semmi mást nem igényel, mint egy szenzorokkal felszerelt okostelefont, a navigációhoz nem kell extra hardver. A fejlesztők azt állítják, hogy a modern épületekben tíz centimétertől két méterig terjed a rendszer pontossága.

Rovatok