Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott a Skype forráskódja?

2012. július 17., kedd 20:40

Futótűzszerűen terjedt el az interneten a hír, hogy kikerült a nagy fájlcserélő oldalakra a Skype forráskódja. A világ legnépszerűbb online telefonrendszerét néhány hónapja 8,6 milliárd dollárért vásárolta fel a Microsoft, a cégnek így igen kínos lenne, ha hirtelen bárki hozzáférhetne a Skype forrásához, és megismerhetné a működése minden apró részletét. A torrentoldalakon közkézenforgóállítólagos Skype-forráskódok azonban valójában nem az ember által olvasható, értelmezhető programsorokat tartalmazzák (illetve ami mégis ilyen, az nem a Skype-é, hanem annak fejlesztői környezetéé), ezek valójában csak a futtatható bináris állományok dekódolt verziói. Ezekből még egy kör munka visszafejteni a forráskódot, de nem lehetetlen - nagyjából úgy lehet elképzelni, mint egy mp3 fájl alapján rekonstruálni a kottát, amiből a zongorista játszik.

A Skype-ot többször fenyegették már meg különféle kormányok betiltással, ha nem adja át nekik a kódolt adatfolyam olvasásához szükséges titkosító kulcsokat. A rendszer titkosítása, és a módszer, ahogyan a telefonhíváshoz tartozó adatok elérnek a hívótól a hívottig egészen egyedi, és nagyon nehezen hallgatható le. Amikor a Microsoft tulajdonába került a Skype, a cég kisebb-nagyobb változásokat eszközölt a rendszer működésén, rögtön felröppent a pletyka, hogy most kerülnek bele a kódba a titkosszolgálatok által kért lehallgatási kiskapuk.A forráskód nyilvánosságra kerülésével nem csak az esetlegesen már működő,  lehallgatásra használatos kódrészletek kerülhetnek napvilágra, de a Skype által használt titkosító algoritmusok megismerésével könnyebbé válhat a rendszer feltörése is.

A Skype-ra alaposan rájár a rúd az elmúlt napokban: a forráskód kiszivárgása előtt pár nappal kellett egy igen kínos programhibával megküzdeniük a programozóknak, ami miatt a program szöveges üzenetküldő részében összekeveredtek a címzettek, és az üzenetek néha nem ahhoz jutottak, el, akinek szánták őket, hanem véletlenszerűen egy másik emberhez a címlistából.

Rovatok