Index Vakbarát Hírportál

Vízen járó harckocsit fejleszt az USA

2012. július 17., kedd 12:09

Az amerikai haditengerészet egy levegővel feltölthető járművet tesztel, ami készleteket szállítana a hajókról a partra a katasztrófavédelmi műveletek során. Az Captive Air Amphibious Transporter (CAAT) felfújható, harckocsi-szerű futófelületei sík panelekből állnak, amelyek úgy illeszkednek a vízre, akár egy vízibicikli lapátkerekei. Ezzel a megoldással a CAAT nemcsak úszni tud, hanem keresztülmászik a homokos partokon, sáron, jégtáblákon, vagy partfalakon. Ideális rakomány vagy csapatok szállítására mostoha körülmények között is, például egy földrengés vagy cunami után.

„A CAAT nagyjából úgy működik, mint egy harckocsi, amely lánckerékkel, vagy meghajtókerékkel halad” – nyilatkozta Scott Littlefield, aki program menedzsere DARPA-nál az Innovations Dalynek. Azonban a harckocsival ellentétben, amelynek fém futóművei vannak, a CAAT hatalmas, hidrosztatikus futóműveket használ, amiket fel lehet tölteni levegővel vagy nagyon könnyű habbal is.

A DARPA a Haditengerészeti Kutatóintézettel közösen készíti el a CAAT-ot. A CAAT felfújható futóművei segítségével a több mázsás járművek lebeghetnek a vízen, a szárazföldön pedig ugyanúgy működnek, mint a lánctalpas harckocsik.

Egy kisebb méretű prototípus tesztjei szerint a jármű képes a vízből egyedül a partra hajtani, keresztül a tengerpartokon és a sáron. Sikerült felkapaszkodnia egy 30 centis peremre is a vízből egy uszály fedélzetére.

A CAAT részeire szedhető, így a normál konténerekben is tárolható. Ugyanolyanokban, mint amilyenekben a hajók mindent szállítanak a tévéktől az Ipadekig. Ezzel a képességgel a teherszállító hajók mobil bázisként szolgálhatnak a katasztrófák közepette, nem kell speciális, haditengerészeti járművekre hagyatkozni.

Rovatok