Index Vakbarát Hírportál

Hanggal olt tüzet egy új találmány

2012. július 18., szerda 10:56

Tüzet oltani víz és különböző kémiai anyagok nélkül – ez a feladat már régóta foglalkoztatja a kutatókat. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA korábban is próbált a megszokottól eltérő, tehát a vizet, takarókat, porral oltókat, fecskendőket nélkülöző megoldásokat találni. Január végén egy elektromosan töltött rúddal értek el kisebb sikereket, most pedig olyan hangszórót tesztelnek, ami különleges hanghatásokat produkálva oltja ki a lángokat.

A hanggal oltó berendezés két megoldással gyengíti a tüzet. Egyrészt felgyorsítja a levegő áramlását a tűz környékén, ezzel zavarva a nyugodt égést, illetve nehezítve a lángok keletkezését. Másrészt növeli a tűzet tápláló anyag párolgását, ami így nagyobb területen, de alacsonyabb hőmérsékleten ég – ez a folyamatos gyengítés végül kioltja a tüzet.

Azt még a DARPA is elismeri, hogy a megoldás egyelőre csak laboratóriumi körülmények között, bizonyos tüzeknél működik, ráadásul még a fejlesztők előtt sem teljesen világos, hogy pontosan milyen módon tudják majd a gyakorlatban is alkalmazni a videón látható felszerelés végleges változatát.

Rovatok