Index Vakbarát Hírportál

Hangulathoz választható hátlap laptophoz

2012. július 18., szerda 17:16

Mobiloknál már régóta ismert jelenség, hogy a gyártók azzal próbálják vonzóbbá tenni a termékeket, hogy különböző extrákat ígérnek, például cserélhető hátlapokat, amelynek révén a ruhához illő színű hátlapot tehetünk a mobilra. Laptopoknál ez a lehetőség eddig csak laptopmatricák formájában volt jelen, a Dell újítása így kiemeli az átlagmezőnyből az Inspiron 5520-as laptopot, amelynek egy kattintással le lehet cserélni színes hátlapját.

A gép robusztus hatást kelt, a Dellnél népszerű 15,6 hüvelykes képernyőméret uralja a látványt. A laptop 33 milliméteres vastagságával és 2,7 kilogrammos tömegével nem tartozik a legvékonyabbak és legkönnyűbbek közé, de ennél nem is ez volt a cél.

Billentyűzete kellemesen ruganyos, a betűk jól elkülönülnek egymástól, még az sem zavart igazán, hogy a tesztgépen angol volt a billentyűzet, gyorsan ráállt a kezem a magyar ékezetes betűkre is – és ahogy ilyenkor szokás, a hosszú í-nek nincs helye. A touchpad a legújabb gépeknél megszokott minőségű, kellően nagy ahhoz, hogy kiváltsa az egeret, támogatja a multitouchot, lehet vele görgetni, nagyítani, kicsinyíteni. A touchpaden két fizikai billentyű is van, ezek kicsit lazábbak a kelleténél.

A laptopban harmadik generációs 2,3 gigahertzes Intel Core i3-as processzor ketyeg és 4 gigabájt RAM-ot tettek bele. Négy usb-port van a laptopban, mindkét oldalán két-két 3.0-ás csatlakozó, de nem maradt ki a hdmi-csatlakozó sem. Van benne optikai meghajtó, de ez az ekkora gépeknél még elmaradhatatlan. A kártyaolvasó a laptop elejére került. Látszik a felépítésen, hogy aki tervezte, az használ is laptopot, nem tették elérhetetlen helyekre a csatlakozókat az újítás jegyében.

A gép kijelzője 1366*786 pixeles, ami egy ekkora méretű kijelzőnél már inkább hátrány, mint előny. Egy megapixeles a webkamerája, ez megbízható, átlagos képet ad, amikor streamelünk vagy videócsetelünk. Akkumulátora nagyjából hat-hét órát bír átlagos használat mellett, ami internethasználatot, egy-két kép megszerkesztését, néhány videó megnézését jelenti.

Az 5520 cserélhető hátlapú, mi pirosat kaptunk tesztelésre, de megvásárolható rózsaszín, szürke, kék, sárga és fehér színekben is. A csere csak egy pattintás, a laptop hátsó részén van egy kapcsoló, azt kell elhúzni és levenni a hátlapot. Egy plusz hátlap 7500 forintba kerül a géphez.

A Dell hivatalosan mindennapi használatra szánja a laptopot, olyanoknak, akik szeretnének egy divatos, mégis minden fontos funkcióval rendelkező, hordozható eszközt. Amúgy egy megbízhatóan teljesítő átlagos laptopról van szó, mely nem emelkedik ki a mezőnyből, kivéve persze a hátlapos trükköt. Bruttó ára 190 ezer forint az általunk tesztelt konfigurációval.

Rovatok