Index Vakbarát Hírportál

A Google beszáll a mexikói drogháborúba

2012. július 20., péntek 16:13

Eric Schmidt Google-vezér egy nemzetközi kriminológiai konferencián üzent hadat a mexikói drogkartelleknek a cége nevében. Az országban hat éve zajlik a drogháború az utcákon, becslések szerint azóta 47 ezer ember halálát okozták a bandák közti villongások, leszámolások, és a civilek elleni, figyelmeztetésnek vagy fenyegetésnek szánt akciók.

Szakértők szerint az évi 25 milliárd dolláros profitot zsebre tevő drogmaffia csúcstechnológiás eszközökkel rendelkezik, messze jobbal, mint az ellenük kevés sikerrel küzdő rendőrök. A drogot távirányítású tengeralattjárókkal csempészik, a rendfenntartók műholdas kommunikációját lehallgatják, és a legmodernebb fegyvereket használják, ha arra kerül a sor. A bűnesetek 80 százalékát nem jelentik be a sértettek, mert félnek a kartellek bosszújától, és nem bíznak a rendőrségben. Itt segíthet a Google, egy olyan biztonságos webes platform megalkotásával, aminek a segítségével anonim módon lehet bejelenteni a bűneseteket, illetve tippeket adni a rendőrségnek.

A másik terület, ahol a Google felajánlotta a segítségét, a rendfenntartói hírszerzés információinak elemzése. A mexikói szövetségi rendőrség 36 ezer fős állományából 8500-an foglalkoznak hírszerzéssel, azonban az adatok feldolgozása sokszor akadozik. A Google viszont óriási tapasztalatot halmozott fel a nagy adatbázisok hatékony kezelésében, így hatalmas segítséget nyújthat a mexikói rendőröknek annak kitalálásában, hogy pontosan hol és mikor lenne érdemes lecsapni a drogkartellekre.

Rovatok