Index Vakbarát Hírportál

Bírósággal töröltették a Google-ből a torrentet

2012. július 20., péntek 19:04

A francia legfelsőbb bíróság ítélete arra kötelezte a Google-t, hogy a kereső Autocomplete és Instant funkcióiból törölje a kalózkodásra utaló szavak megjelenítését, például azt hogy torrent, rapidshare vagy megaupload. A pert a SNEP francia zenekiadói szövetség indította, a vád szerint a Google tudatosan szerzői jogsértést követ el azzal, hogy a keresési javaslatok között olyan kifejezéseket ad a felhasználóknak, amik egyértelműen kalózoldalakra vezetnek. A Google szóvivője az ítélet kapcsán azt mondta, hogy csalódottak a francia törvényhozásban, és az autocomplete funkció algoritmusai egyszerűen a felhasználók keresési szokásait tükrözik, a leggyakrabban beírt szavakat adják vissza ajánlatként a keresés meggyorsítására.

A döntéssel egy két éve húzódó ügy végére került pont (a SNEP egyébként az alacsonyabb rendű bíróságokon már kétszer elveszítette a pert). Az ítélet, és a Google tiltakozása ma már merőben elvi jellegű, ugyanis a cég már tavaly kivette a vitatott szavak megjelenítését a keresési javaslatok közül. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne torrentfájlokra vagy népszerű letöltőközpontokra rákeresni a Google-lel, csak azt, hogy ha beírjuk egy népszerű zenész nevét, nem fogja rögtön keresési javaslatként feldobni a fájlcserével, letöltésekkel kapcsolatos kifejezéseket a rendszer, akkor sem, ha azokat egyébként sokan használják.

A keresőt nem csak a keresési javaslatokat összeállító algoritmus miatt támadják, sok kritika éri amiatt is, hogy a keresések találati listáiból nem igyekszik eléggé kigyomlálni a jogsértő oldalakat. A cég válaszul közzétette az ilyen jellegű statisztikáit, amiből kiderül, hogy havi átlagban 1,2 millió linket törölnek a találati listáikból a szerzői jogok birtokosainak kérésére.

Rovatok