Index Vakbarát Hírportál

EMP-vel támadhat Észak-Korea

2012. július 22., vasárnap 17:12

Az észak-koreai kommunista párt lapja szerint az ország vezetése olyan elektromágneses fegyvert tervez, amellyel összezavarhatják az amerikai és a dél-koreai katonai erők járműveit és berendezéseit. A közleményt azután publikálták, hogy egy dél-koreai repülőgép GPS zavarokat észlelt, miközben az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált zónában repültek.

Az elektromágneses impulzus (EMP) összezavarhatja az elektromosságra épülő fegyverrendszert, függetlenül attól, hogy vadászgépről, vagy a katonák által használt kézi helymeghatározóról van szó. Az EMP kisülése figyelhető meg akkor is, ha egy atomrobbanás után az elektromágneses sugárzás tönkreteszi a környéken fellelhető elektromos berendezéseket.

A katonai elemzőként dolgozó Li Daguang a Bauhinia folyóiratban közölt cikkében azt állítja, hogy Észak-Korea elsődleges célpontja a déli szomszédja lehet. Li szerint a katonai rezsim mindig is szeretett volna kisméretű nukleáris robbanófejeket birtokolni, így erre alapozva olyan EMP bombákat is tudtak fejleszteni, amelyekkel szükség esetén megbéníthatják a dél-koreai hadsereget, ha éppen az a szándékuk.

EMP csapásmérésre akkor is sor kerülhet, ha  a támadó felrobbant egy nukleáris robbanófejet a Föld atmoszférájában, de nem ez az egyetlen módja az elektromos rendszerek megbénításának. Észak-Korea mostanáig két kísérleti atomrobbantást végzett, de a kommunista rezsim mostanáig nem épített ballisztikus rakétát, ami kellő pontossággal tenné lehetővé a robbantást az atmoszférában. Ennek ellenére a szakértő úgy látja, hogy ha Észak-Koreának sikerül kifejlesztenie az EMP-t, az a haderejük megkétszerezését jelenti.

Rovatok