Index Vakbarát Hírportál

Drága lesz a Windows Store

2012. július 23., hétfő 18:18

A Microsoft a Windows 8 közelgő megjelenése előtti reklámhadjárat részeként újabb részleteket tett közzé az év nagy dobásának ígért operációs rendszer háza tájáról. Ezúttal a rendszer egyik legnagyobb újítása, a digitális alkalmazásbolt árképzése volt soron, ahol a cég általános értetlenkedéssel fogadott döntést hozott. A Windows Store-ban az egyes alkalmazások készítői szabhatják meg a saját programjaik árát, az előre megadott minimum és maximum ár között. Ezeket a határokat a Microsoft a friss bejelentése szerint 1,49 és 999,99 dollárnál húzta meg.

A felső határ pontosan ugyanannyi, mint a legnagyobb rivális, az Apple App Store-jának maximum ára, a minimum viszont másfélszerese az Apple-féle 99 centes minimum árnak. Hogy ennek az árképzésnek mi az oka, azt egyelőre senki nem érti igazán, a Microsoft pedig nem kommentálja. Mindenesetre ez mindenképpen hátrányt jelent majd az Apple-lel szemben, aminek így nem csak a több éves megszokás lesz az előnye, de az is, hogy több tízezernyi alkalmazást a lélektani egy dolláros ár alatt ad. Még kínosabb, hogy ilyen játékszabályok mellett az mindkét platformra megírt programoknál, ha a fejlesztő a minimum árra törekszik, kénytelen lesz a windowsos verziót 50 százalékkal drágábban adni.

A Windows Store jelenleg a bétatesztelés állapotában van, és minden alkalmazás ingyen tölthető le a boltból. A Windows 8 és a Windosw RT operációs rendszerek megjelenésekor, október végén indul be a bolt végleges verziója, ez lesz a windowsos tableteken az alkalmazások beszerzésének egyedüli útja. A minimum ár konkurencia fölött tartása annál is inkább meglepő, mert a Microsoft eddig látványosan alacsony árakkal próbálta a Windows 8-at népszerűsíteni és a korai elterjedését támogatni. Ilyen volt például a régi Windowsokról 40 dollárért frissítés lehetősége, vagy az idén Windows 7-tel vásárolt pécék 15 dolláros frissítési lehetősége.

Rovatok