Index Vakbarát Hírportál

Linuxos ultrabookot dob piacra a Dell

2012. július 23., hétfő 08:40

Eleinte a szoftverfejlesztőket célozta meg a Dell az új laptopjával. A Project Sputnik fantázianéven emlegetett hordozható számítógép egy, a 12.04-es verziószámú Ubuntuval felszerelt ultrabookot takar. A szoftveres környezetet a fejlesztők igényeinek megfelelően alakították ki, így számos fejlesztőeszközt is mellékeltek az előre telepített operációs rendszerhez. A Dell ezenkívül javított touchpad-támogatást és billentyűzetről vezérelhető wifi-csatlakozással bővítette az alapgépet.

A Project Sputnik eleinte egy kísérleti projekt volt a Dell számára. Az eredeti koncepció hathónapos fejlesztés után végre megvalósulhatott. A cég múlt héten kiadott sajtóközleménye szerint a termék végül nem csupán a fejlesztőkhöz, hanem a vásárlókhoz is eljuthat: a Dell idén tervezi eljuttatni a gépet a kiválasztott piacokra.

A 13,3 colos, 1366*768-as felbontású kijelzővel felszerelt gépbe a Dell SSD meghajtót, Intel grafikus kártyát, 4 gigabájt memóriát és Intel Core i5-ös, illetve i7-es processzort szerel. A végleges fogyasztói árról még nem esett szó, de gyanítható, hogy az ingyen elérhető operációs rendszer, valamint a nagyobb képernyőfelbontás hiánya miatt az alacsonyabb árkategóriájú gépek közé fog kerülni.

Rovatok