Index Vakbarát Hírportál

Ellenállna a földrengésnek az alakváltó ház

2012. július 25., szerda 12:20

Fernando Herrera amerikai építész szokatlan épülettervet mutatott be, amellyel védekezni lehetne a kaliforniai földrengések pusztító hatása ellen. Herrera szerint olyan rugalmas anyagokból kellene házakat építeni, amelyek a szerkezeti felépítésüket tekintve az izomszövetre emlékeztetnek, így földrengés esetén a szerkezet nem törne vagy repedne meg, hanem stabilan állna, mert a rugalmas alapanyag elvezetné a rezgéseket.

Az Evolo magazinnak nyilatkozó Herrera elmondta, hogy a földrengésbiztos házakat rugalmas szálakból kéne felépíteni, ami alkalmazkodna a domborzathoz és a környék szeizmikus tevékenységéhez. A nyílászárók és a falak helyét a szálak feszessége alapján lehetne meghatározni. Mivel az épület értelemszerűen a talajhoz lenne rögzítve, földrengés idején az épület a talajjal együtt mozogna, de a fonalszerű épületstruktúra miatt a rezonancia nem tudná lebontani a falakat.

Hasonló házakat már két diák, Keyla Hernandez és Jason Orbe-Smith is tervezett. Egyelőre az összes terv csak koncepció szintjén létezik, de a földrengések sújtotta Kaliforniában, elsősorban Los Angelesben és San Franciscóban valószínűleg célszerű lenne hasonló épületeket felhúzni.

Rovatok