Index Vakbarát Hírportál

Újabb romboló állhat brit szolgálatba

2012. július 25., szerda 17:03

Elindult háromhetes próbaútjára az HMS Defender, a BAE Systems által épített ötödik Type 45 vagy D osztályú romboló. Az angol haditengerészetnek szánt egységet Skócia nyugati partjainál fogják kipróbálni, mielőtt 2013-ban a Királyi Haditengerészet szolgálatba állítaná.

A próbaúton a Defender sebességét, manőverezhetőségét, erejét és meghajtórendszerét, valamint a fegyverrendszerét fogják letesztelni. Paul Rafferty, a Type 45 program igazgatója elmondta, ez a tesztsorozat az eddigi legrövidebb a programban, azonban az eredményeket mindenképpen szeretnék felhasználni az újabb egységek építésénél és szolgálatba állításánál – írja a Defencetalk.

A Type 45 hajóosztály egységei a tervek szerint a következő harminc évben a Királyi Haditengerészet légvédelmének gerincét fogják adni, leváltva a jelenleg szolgálatban álló Type 42-es rombolókat, amelyek már a Falklandi-háború idején is szolgálatban álltak.

A rombolókat be lehet majd vetni kalózok és csempészek ellen vagy akár katasztrófa-elhárításban, ellenőrzési feladatokat is el tudnak látni, de hagyományos háborús szituációkban is megállják majd a helyüket. A rombolók legfőbb feladata mégis a konvojok, például partraszálló erők légvédelmének biztosítása. Ennek megfelelően fegyverzetének javát a Sea Viper nevű légvédelmi rendszer adja, valamint egy 113 milliméteres ágyú, továbbá kisebb kaliberű fegyverek. A rombolók két Lynx vagy egy Merlin típusú helikoptert is a fedélzetükre vehetnek.

Az osztályból eddig négy hajót adtak át a haditengerészetnek, közülük az elsőt, a Daringot még 2009 nyarán. Az első Type 45-öst idén februárban a Perzsa-öbölbe vezényelték, majd a BAE Systems befogadóképességének növelésén kezdett dolgozni. A másodikként elkészült HMS Dauntlesst először a Falkland-szigetek térségébe irányították, jelenleg pedig az Egyesült Államok partjainál, meleg éghajlaton tesztelik. A most próbaútra induló Defendert 2009 októberében bocsátották vízre.

Rovatok