Index Vakbarát Hírportál

Mindent elkapó szemeteskosár Japánból

2012. július 26., csütörtök 10:21

A robotporszívó után csak egy apró lépés a technológiai evolúcióban az a szemeteskosár, ami nagyban megkönnyíti mindannyiunk kedvenc játékát, a papírgalacsinos célbadobást. Egy japán fejlesztő az alábbi videó tanúsága szerint elkészült a prototípussal, és az eredmény lehengerlő: az ide-oda száguldó kosár minden feléje hajított dolgot elkap.

A rendszer elég összetett, a stabilitásról és a kosár mozgatásáról három, villanymotor hajtotta kerék gondoskodik, a működéséhez négy ceruzaelem adja az energiát. A videó az okos szemeteskosár elkészítésének minden lépését bemutatja, és az is kiderül, hogy a pontos elkapásokért az Xbox 360-as játékkonzol mozgásérzékelős irányítórendszere, a Kinect felelős. A falra szerelt szenzor érzékeli a dobást, a speciális program pedig kiszámolja az elhajított tárgy röppályáját.

A videó alapján nem teljesen biztos, hogy valóban a mozgásérzékelős rendszer felelős a szobában repkedő tárgyak beméréséért. A felvételre reagálók közül sokak szerint a videó készítője távirányító segítségével maga navigálja a megfelelő helyre a szemeteskukát. Az elemek merülése és a gyűlő szemét többletsúlya is komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, mennyire működne a mindennapokban az okos szemeteskosár.

Rovatok