Index Vakbarát Hírportál

Windowsos vírus került az App Store-ba

2012. július 26., csütörtök 10:30

Windowsos vírus került az Apple App Store digitális boltjába egy fertőzött alkalmazáson keresztül. Ez az első eset, hogy ilyen típusú kártékony kód kerül az iOS operációs rendszereken futó programokat kínáló boltba. Bár szakértőkben felmerült, hogy valami nagyon trükkös, a windowsos gépekre telepített iTunesokon keresztül fertőző támadásról lehet szó, a magyarázat ennél sokkal prózaibb: valószínűleg maga a fejlesztő sem tudta, hogy vírusos a gépe, amiről feltöltötte az alkalmazást a boltba, ahol pedig windowsos kártevőket nem keresnek az automata szűrőprogramok.

A vírus az Instaquotes című alkalmazással került a rendszerbe július közepén. A programot a 99 centes ár helyett bevezető akcióban ingyen kínálta a fejlesztője, ez bevett szokás az alkalmazások iránti kezdeti érdeklődés megteremtésére, de remek trükk lenne vírusok terjesztésére is. A programba rejtett vírus, a Win32/VB.CB féreg már 2009 óta ismert egyébként, és nem is magában az Instaquotes futtatható állományában rejtőzött, hanem a futtatáshoz szükséges külső fájlok egyikében. Ez azt is jelenti, hogy semmilyen módon nem tud önmagától fertőzni vagy akár csak aktivizálódni akkor sem, ha windowsos gépen töltötte le az ember az App Store-ból, a vírusirtó is csak akkor veszi észre, ha az ember egy speciális programmal kitömöríti a letöltött programcsomagot.

Az Apple már eltávolította a vírusos alkalmazást a boltból. Szakértők szerint felesleges a már letöltött és esetlegesen használt Instaquote-példányokat letörölni, a vírus ártalmatlan az iPhone-okon és iPadeken, gyakorlatilag csak néhány felesleges, nem működő programsort jelent a felhasználók számára.

Rovatok