Index Vakbarát Hírportál

Biztonságtechnikai céget vett az Apple

2012. július 27., péntek 18:00

356 millió dollár készpénzért vásárolja fel az Apple az AuthenTec nevű, mobilos és hálózati biztonságtechnikai és adatvédelmi megoldásokkal foglalkozó céget. A felvásárlást két nappal az Apple aktuális negyedéves pénzügyi jelentése után hozták nyilvánosságra, aminek kapcsán több befektető zúgolódott, hogy a cég feleslegesen tart csillagászati összegű készpénztartalékot, inkább befektetésekre kellene azt fordítani.

Az AuthenTec legérdekesebb technológiájának az érintőképernyőkön alkalmazható ujjlenyomat-azonosítás tűnik, ezt Japánban több szolgáltató is alkalmazza a mobilos vásárlásoknál a felhasználó egyértelmű azonosítására. Az okostelefon virtuális pénztárcaként való használata egyre népszerűbb, a mobilos cégek mindent megtesznek, hogy a hitelkártyacégek bizniszéből elorozzanak egy darabot. Az Apple mostani bevásárlása arra utal, hogy valamelyik következő iPhone-verziót szeretné ilyen biztonsági rendszerrel felszerelni.

Az is elképzelhető, hogy a cég szabadalmi könyvtárának megszerzése volt az elsődleges cél, esetleg a konkurencia gyengítése. Az AuthenTec technológiáit licenceli többek között a Nokia, a Samsung, a Motorola, és az összes nagyobb laptopgyártó is. A cég egyébként éppen a múlt héten kötött megállapodást az Apple legnagyobb riválisának számító Samsunggal egy okostelefonokban és tabletekben alkalmazandó biztonsági megoldása licenceléséről.

Rovatok