Index Vakbarát Hírportál

Elnyeli a vegyi támadást egy új festék

2012. július 27., péntek 12:03

Szíria a héten jelentette be, hogy vannak vegyi fegyveri, és kész használni azokat, ha megtámadják. Egy új típusú festés viszont védhet a támadás ellen, megvédheti a harckocsikat és a felfegyverzett járműveket egy speciális, vegyianyag-elnyelő fedőfestékkel. A brit Defence Science and Technology Laboratory tudósai az AkzoNobel nevű céggel közösen fejlesztették ki a festést. A festékben van szilikagél, amely képes elnyelni a vegyi anyagokat, akár az ideggázt is, mielőtt az elérné a jármű belsejét.tankok védelmére kiváló megoldás lehet egy olyan fedőréteg, ami könnyen lehámozható. Ezzel könnyű lehetne tisztítani, miután az ideggáz elérte a harckocsit és az visszatért a biztonságos terültre, a katonák csak eltávolítják a szennyeződött felületet. Az Engineer nevű szaklap szerint a festés olyan mint az öntapadós cédulák: odaragad, de könnyen eltávolítható.

Az AkzoNobel szabványos katonai rejtőszínekben gyártja a festéket, amelyet a brit támadó tankokon használnak majd. Idővel a cég színváltó festéket is gyártana, amely figyelmeztetné a legénységet, hogy vegyi támadás alatt állnak – ami elég érdekes, mert a színváltástól megszűnne a rejtőszín.

A cég olyan festéket is gyártana, ami nemcsak elnyeli a káros gázokat, de semlegesíti is őket. Az egyik kutatócsoportjuk vanádiumot adott a szilikagélhez, amely ártalmatlanná teszi a mustárgázt.

Rovatok