Index Vakbarát Hírportál

200 milliót költ a YouTube profi videókra

2012. augusztus 1., szerda 09:43

A YouTube tovább erőlteti a profi tartalmak megjelenését a videómegosztón, az év elején bejelentett 150 millió dolláros támogató programot most újabb 200 millióval fejeli meg. A pénzből közel száz, profi tartalmakat szállító csatornát fognak támogatni, hogy azok nagyobb stábbal, jobb technikával dolgozhassanak. Sőt, akár ismert nevekkel, mint Rainn Wilson (Dwight az Office-ból), vagy Amy Poehler (a Városfejlesztési osztály főszereplője), akik saját YouTube-csatornát indítottak, illetve vendégszerepelnek websorozatokban.

A YouTube első, 150 milliós befektetése fél év alatt visszajött a profi csatornákra eladott hirdetésekből, és azt remélik, a siker önmagát gerjesztő folyamattá válik, és egyre újabb, profi videókkal operáló csatornák nyílnak majd. Mind amatőrnek induló, de a nagy nézettséggel és reklámbevétellel profivá váló, mind a tévés karrier mellett új felületekkel, formátumokkal kísérletező stábra és több milliós nézettségű websorozatokra van példa, és a YouTube szerint ez a jövő.

A videómegosztón továbbra is a felhasználói amatőr videók adják a tartalom túlnyomó többségét, ezek nézettsége ugyan elsöprő (januárban lépte át az oldal a havi 4 milliárd percnyi lejátszott videót), de hirdetést nehéz eladni melléjük. Közben a konkurencia filmekkel, tévésorozatokkal, és saját tartalmakkal egyfajta online videotékaként működve aratja le a hirdetési piacot. A YouTube a profi csatornákkal nem válik Netflixszé vagy Huluvá, de a ezek jelenthetik a nagy hirdetőket a videómegosztóra behozó csalit.

Rovatok