Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a végleges Windows 8

2012. augusztus 2., csütörtök 08:59

A Microsoft szerdán bejelentette, hogy elkészült a Windows 8 végleges változatával, befejezett minden tesztelést. A redmondi szoftvercég elküldte a kódot hardvergyártó partnereinek, hogy azok előkészíthessék a Windows 8-as számítógépeket, amiket ősszel dobnak piacra.

A felhasználók október 26-án vehetik meg az operációs rendszert új számítógépeken, laptopokon vagy tableteken. A korábbi verziójú Windowsokat a januárig tartó kedvezményes időszakban 40 dollárért lehet Windows 8-ra frissíteni. Ugyanezen a napon jelenik meg a Microsoft Surface táblagép is, amivel a szoftvercég nemcsak az Apple, hanem saját hardvergyártó partnereinek a versenytársa is lesz.

A Microsoft fejlesztői programjának tagjai természetesen hamarabb megszerezhetik a Windows 8-at. Nekik ugyanis időre van szükségük ahhoz, hogy a készülő szoftvereiket a végleges kódhoz igazítsák. Az MSDN és a TechNet előfizetői már augusztus 15-én letölthetik a telepítőket. Ekkor válik elérhetővé a programzói munkát segítő Visual Studio 2012 végleges változata is.

Szerdától a Windows Store nevű szoftverbolt kínálata is jelentős bővül elé néz, mert a Microsoft engedélyezte a fizetős alkalmazások feltöltését. Eddig csak ingyenes szoftverek voltak a boltban.

Lesznek júzerek

A Gartner piackutató cég szerint idén az utolsó negyedévben körülbelül 150 millió Windows 8-as számítógépet adnak el, tehát a fejlesztőknek biztosan nem kell aggódniuk a vásárlóközönség hiánya miatt. Jelenleg az a nagy kérdés, hogy melyik verzióra lesz több vevő. A Windows 8 egyik verziója Intel és AMD processzorokon fut, és ezen a régebbi – Windows 7-en vagy XP-n használt – szoftverek is futtathatók lesznek. Az ARM processzoros tabletekre optimalizált Windows RT-n viszont csak az új, Metro rendszerű alkalmazások futnak.

Rovatok