Index Vakbarát Hírportál

Távozik az Apple-től az iPhone processzorának atyja

2012. augusztus 2., csütörtök 19:41

Távozik az Apple-től Jim Keller, aki az A4 és A5 processzorok vezető tervezője volt az elmúlt években. Ezek a processzorok biztosították az iPhone és az iPad, konkurenciát messze lenyomó számítási erejét az telefon és a táblagép első generációinál, évekbe telt, mire a vetélytársak a két- és többmagos processzorok alkalmazásával behozták az Apple előnyét. Keller az AMD processzorgyártó óriáshoz igazol át, ami az Intel egyetlen épkézláb konkurense az asztali gépekbe és szerverekbe szánt processzorok piacán.

A processzortervező guru 2008-ban, a PA Semi processzortervező cég felvásárlásakor került az Apple-höz, ahol az iPhone vezető tervezője, Mark Papermaster mellett kiemelt szerepet tulajdonítanak neki a telefon és a tablet sikerében. Az AMD-nél most újra Papermasterrel egzütt fog dolgozni, ő 2010-ben hagyta el az Apple-t, az iPhone 4 hírhedt antennagate-botránya idején. Keller egyébként az AMD-nél kezdte a pályáját, ahol a 64 bites Athlon és Opteron processzorok kifejlesztésében vállalt vezető szerepet.

A szakember távozásával valószínűleg semmiféle kapcsolatban nincs, de érdekes egybeesés, hogy az Apple éppen most állt át az AMD grafikus csipjeiről az Nvidia GPU-jainak használatára a Macbook Pro felső kategóriás notebookokban.

Rovatok