Index Vakbarát Hírportál

3D-ben nyomtattak karokat egy kislánynak

2012. augusztus 6., hétfő 11:11

Folyamatosan csökken a 3D nyomtatók ára, és egyre több területen alkalmazzák a segítségükkel legyártott egyedi tárgyakat. Egy kislány másképp nem is kaphatott volna esélyt arra, hogy normális életet éljen.

A kétéves Emma egy veleszületett betegség (arthrogryposis multiplex congenita, AMC) miatt képtelen megemelni a karjait, mert ez a rendellenesség ízületi merevséget okozott nála. Nem elég, hogy nem tudott egyedül enni, de még az arcába lógó haját sem tudta a fülei mögé tűrni, és szó sem lehetett arról, hogy felkapjon egy krétát, és kedvére rajzolgasson.

Voltak olyan protézisek, amikkel segíteni tudtak volna rajta, ilyen például a Wilmington külső robotcsontváza, Emma azonban túl kicsi még a nehéz fémszerkezet használatához. Az Alfred I. duPont gyermekkórház kutatói azonban nem adták fel a küzdelmet, és egy Stratays Dimension 3D típusú nyomtatóval műanyagból megépítették a segítő robotkezeket. Ugyanolyan műanyaból, mint amiből a Lego építőkockák készülnek.

Mivel egy növésben lévő gyermekről van szó, a kutatók folyamatosan kihasználják a 3D nyomtató előnyeit. Emma máris kinőtte az első robotkezeit, de könnyen kinyomtattak néhány új "varázskezet", ahogyan a kislány nevezi a protézisét.

Rovatok