Index Vakbarát Hírportál

Macskát ölt a Mars-járó az interneten

2012. augusztus 6., hétfő 12:58

Kurt Vonnegut remek szatirikus sci-fi regényeket írt, és az élet értelmének az ökörködést tartotta. Ha még élne, valószínűleg elégedetten venné tudomásul, hogy alig néhány óra alatt vált az internet sztárjává a NASA Mars-missziójának egyik irányítója, Bobak Ferdowsi. Az netezők saját mikroblogot indítottak a bizarr frizurát viselő fiatalembernek, mémet gyártottak a Mars-járó Curiosityből, és az amerikai űrügynökséget megelőzve találták meg a Marson a földönkívüli élet jeleit.

Milliók nézték a NASA legújabb Mars-missziójának közvetítését; a Curiosity névre keresztelt jármű landolása a tévében, online streamen és Xboxon is követhető volt. Ugyanakkor a mémgyártó internetezők figyelmét nemcsak a landolás, hanem az irányítóközpont is felkeltette. A központban dolgozó egyik csoport vezetője, Bobak Ferdowsi bizarr frizurájával az amerikai zászlót testesítette meg. Ferdowsi középen feltupírozott, oldalt felnyírt fekete hajába vörös csíkokat melíroztatott, a halántékára pedig csillagokat festetett, ami sajátos, de azonnal felismerhető egységet alkotott a misszió irányítóinak tengerészkék egyenpólójával.

Ferdowsi, akit az internetezők a misszió óta csak Mohawk Guy néven emlegetnek, nem először volt látható a mostanihoz hasonló bizarr hajviselettel; a fiatal küldetésirányító minden fontosabb misszió előtt új frizurát csináltat magának. A felelősségteljes pozíció és a punk attitűd együttese azonban épp elég volt az iróniával megáldott internetezőknek ahhoz, hogy dedikált mikroblogot indítsanak Ferdowsinak, ahol a Memegeneratorral készített, tömeggyártott fotók éppúgy fellelhetők, mint az egyedi firkálmányok és a festményszerű portrék, de ez is csak töredéke annak, amit a nevéhez kapcsolt tagre kattintva kaphatunk. Népszerűségének növekedését jelzi az is, hogy a Mars-misszió előtt Mohawk Guy Twitter-posztjaira körülbelül kétszázan voltak kíváncsiak, azóta viszont csaknem nyolcezer követőt szerzett.

Az átlagolvasó számára furcsának tűnhet, hogy egy Ferdowsihoz hasonló punk hogyan kaphatott állást a NASA-nál, holott az űrhajós kiképzésig is csak az juthat el, aki páratlan fizikai és szellemi erőnlétnek örvend. Sőt, Kínában ez sem elég az üdvösséghez, mert ott még a büdös szájú jelölteket is diszkvalifikálják. Joggal gondolhatnánk hát, hogy a küldetésirányítók toborzásnál is érvényesül a HR-esek szigorúsága, és az irányítóközpontba csak halk szavú ötvenesek kerülhetnek, akik folyékonyan beszélik a FORTRAN programnyelvet. Éppenséggel ilyenek is akadnak – az ősz hajú hippire emlékeztető mérnök is a mémgyártók célkeresztjébe került –, de az Apollo–11 missziót is visszaidézhetjük, ahol az egyik irányító egy fejére húzott őzzel ült a vezérlőpult előtt.

Bár Ferdowsi a küldetés emblematikus figurájává vált, a Curiosity is megkapta a megérdemelt, tizenöt percnyi hírnevét. A Mars-járó, kevésbé fantáziadús formában ugyan, de ugyancsak sikeres terméke lett a mémgyárnak, az előzékeny internetezők pedig még a munkáját is elvégezték: felfedezték helyette a földönkívüli élet nyomait a világűrben. Sőt, a földonkívüli halálét is: a Curiosity (azaz a Kíváncsiság) megöl egy jobb sorsra érdemes cicát. További vicces képek a galériában!

Rovatok