Index Vakbarát Hírportál

Így rohanta le az FBI a Megauploadot

2012. augusztus 8., szerda 20:16

Hónapok óta zajlik az új-zélandi bíróságon Kim Dotcom és a Megaupload fájlcserélő portál elleni per. Az oldalt januárban kapcsolták le, az amerikai és hongkongi adatközpontokban üzemelő szervereket lefoglalták, a cég új-zélandi főhadiszállását pedig az FBI és a helyi rendőrség különleges egységei rohanták le, hogy a Megaupload vezetőjét, Kim Dotcomot letartóztassák. Dotcom azóta többször is panaszkodott a hatóságok aránytalanul kemény fellépése miatt, és most az ügyvédeinek sikerült elérniük, hogy a rendőrség bemutassa a rajtaütésről készült videofelvételt. Ebből szerzett meg és tett közzé részleteket a News3 új-zélandi tévécsatorna.

A videón jól látszik, hogy két helikopter közelíti meg a Dotcom-kastélyt, ami a cég főhadiszállásaként és Dotcom és családja otthonaként egyaránt szolgált. A helikopterekből felfegyverzett kommandósok ugrálnak ki, akikhez csatlakoznak a helyszínt rendőrségi autókkal megközelítő fegyveresek is (a helikopteres segítség a hangfelvétel tanúsága szerint azért kellett, mert arra számítottak, hogy a kapuknál a biztonságiak feltartóztatják a kommandósokat és Dotcom elszökik). A kommandósok félautomata fegyvereket viselnek, és kutyákat is használnak, de taktikai páncélzatot nem, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert Dotcom alacsony kockázatú célpontnak lett besorolva.

A kommandósok betörik az ajtókat, és nagyjából tíz perc alatt eljutnak Dotcomig, akit rövid úton ártalmatlanítanak. Dotcom többször panaszolta, hogy a kastélyban a három gyereke és a terhes felesége is jelen volt, ők azonban nincsenek ott vele a pánikszobában. Az akció reggel 6:46-kor kezdődik, és 7:11-kor jelentik a kommandósok, hogy megvan Dotcom. A felvétel tanúsága szerint az FBI csak a háttérből vett részt az akcióban, az új-zélandi rendőrség különleges alakulatai hatoltak be a Megaupload főhadiszállására.

A bíróságon bizonyítékként bemutatott videó a védelem szerint azt erősíti meg, hogy a hatóságok indokolatlanul keményen léptek fel a cég és vezetője ellen (a rajtaütést egyébként már korábban illegálisnak minősítette a bíróság). Az ellenoldal szerint Dotcom csupán a közvéleményt próbálja manipulálni a felvétel bemutatásának kierőszakolásával, ahogy korábbi nyilatkozataival is, például amikor arra célozgatott, hogy személyesen az amerikai alelnök, Joe Biden rendelte el az oldal elleni akciót, a szórakoztatóiparnak tett gesztusként.

Rovatok