Index Vakbarát Hírportál

Túl a 300 ezer mérföldön a Google autója

2012. augusztus 9., csütörtök 11:20

A Google önmagát vezető autója talán az egyik legvakmerőbb kísérlet, amelybe a cég belekezdett. A cég egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy a projekt újabb mérföldkövön van túl. Az autó már 300 ezer mérföldet (483 ezer kilométert) tett meg emberi beavatkozás nélkül, számítógéppel vezérelve, balesetmentsen.

Ez jó hír, a Google azonban arra figyelmeztet, hogy még mindig hosszú út áll előttük. Az autóknak még meg kell tanulniuk például azt, hogyan kezeljék a hóval fedett utakat, vagy hogy mit kezdjenek az ideiglenesen kihelyezett útépítést jelző táblákkal, amelyek egyelőre akár végtelen ciklusba is taszíthatják a fedélzeti számítógépet.

Következő lépésként a csapat tagjai, akik eddig mindig párban jártak, egyedül fogják használni az autót mindennapos tevékenységeikhez, például munkába járáshoz. A cég azt is bejelentette, hogy egy Lexus RX450h hibrid autóval bővült önvezető autóik családja.

„Reméljük, egy nap ezzel a képességgel az emberek jóval produktívabbak lesznek az autóikban” – írja Chris Urmson, a projekt vezető mérnöke blogbejegyzésében. Egyelőre azonban a kocsiban ülők a vezető helyén maradnak, és visszaveszik az irányítást, ha szükséges. Már okozott balesetet a Google autója, azonban akkor állítólag éppen egy ember vezette.

Rovatok