Index Vakbarát Hírportál

A Google-nek fel kell fednie a fizetett bloggereit

2012. augusztus 10., péntek 18:25

Újabb érdekes kanyart vett a több mint két éve tartó pereskedés az Oracle és a Google között. A per tétje egymilliárd dollár, ennyit követel az Oracle a szabadalmai megsértése miatt. A cég állítása szerint a Google az Android mobilos operációs rendszerben használt olyan eljárásokat, illetve egy az egyben lemásolt kódsorokat, amelyek szabadalmi oltalom alatt állnak, és a cég tulajdonában levő Java programnyelv részét képezik.

A Google nem licencelte ezeket az eljárásokat, de a bíróság legutóbbi döntése alapján erre nem is volt szükség. Az Oracle megtámadta a döntést, és a pereskedés most folytatódik. Az amerikai bíróság a folytatásban helyt adott az Oracle kérésének, és a szabadalmakkal kapcsolatos pénzügyi helyzet teljes tisztázása érdekében arra kötelezte mindkét céget, hogy fedje fel azokat a bloggereket, újságírókat és véleményvezéreket, akiket bármilyen formában anyagilag támogatnak hogy azok szabadalomügyben pozitívan nyilatkozzanak.

Szakértők szerint a fizetett bloggerek felfedése a konkrét esetre vajmi kevés konkrét hatással lehet, de a Google-ről kialakult általános képet csúnyán rombolhatja, ha kiderül, hogy pénzzel épített szimpátiát maga körül a neten. Annak bizonyítása egyébként is elég körülményes, hogy valaki a támogatás hatására változtatott a véleményén, a Google például nyíltan támogatja az Electronic Frontier Foundation alapítványt, ami gyakran kritizálja az egész szabadalmi rendszert.

Rovatok