Index Vakbarát Hírportál

Jól járnak a Google-özvegyek

2012. augusztus 10., péntek 10:13

Nem titok, hogy a Google az egyik legjobb munkahely, ha az alkalmazottaknak adott juttatásokat nézzük. És ebben nemcsak az alkalmazottak részesülnek, hanem az özvegyek is.

Sokat írt már a szaksajtó a Google irodaházaiban szokásos ingyenes harapnivalóról, étkezésről, ingyen fodrászatról, orvosi ellátásról. Laszlo Bock személyzeti vezető egy interjúban most azt is elárulta, mi történik akkor, ha egy Google-alkalmazott meghal. Bár az alkalmazottak többsége fiatal, foglalkozni kell a kérdéssel, hiszen a legidősebb munkatársuk 83 éves, magyarázta Bock.

Ha egy Amerikában dolgozó Google-alkalmazott meghal, özvegye egy évtizedig megkapja a fizetésének az ötven százalékát. Ehhez nem is kell semmilyen különleges feltételnek megfelelni, vagyis a jelenlegi 34 ezer alkalmazott mindegyikének özvegye megkapná ezt a juttatást. Bock azzal magyarázza a szokatlan intézkedést, hogy a házastárs halála amúgy is szörnyű időszak, és a Google így próbálja meg kicsit könnyíteni a helyzetet. Ezen kívül a gyerekek havi ezer dollárt kapnak a cégtől egészen 19 éves korukig, illetve ez kitolódhat 23 éves korra, ha tanul a gyerek.

A Google már a kezdetektől figyel az alkalmazottak magánéletére. Amikor még csak százfős cég volt, Sergey Brin azt javasolta, hogy a cég biztosítson dajkát minden dolgozó szülőnek. Ezt a javaslatot persze elvetették, amikor nőni kezdett a cég. Ugyanakkor a cégnél vannak gyerekmegőrzők, bár ezeknek elég borsos az ára. A gyerek születése után az apa hat hetet maradhat otthon az újszülöttel, az anya 18 hetet. A kisgyerekes szülőknek adott plusz juttatások azért fontosak a Google-nál, mert az alkalmazottak több mint hatvan százalékának van hatévesnél kisebb gyermeke, igaz ez 2008-as adat, de az arány nem változott olyan nagyon azóta.

Rovatok