Index Vakbarát Hírportál

Két napig frissítik a Curiosity szoftvereit

2012. augusztus 10., péntek 13:59

Folyamatos és nagyon nehéz munkát jelent a magyar idő szerint hétfőn reggel landolt Curiosity szoftvereinek frissítése – beszélt gondjaikról és tevékenységükről egy csütörtöki sajtótájékoztatón Steve Scandore, a NASA vezető repülésiszoftver-tervezője, aki elmondta, hogy óriási a felelősségük, mivel ha hibáznak, könnyen megtörténhet, hogy elveszítik a kapcsolatot a Mars-járóval, és akkor kudarcot vall az egész vállalkozás.

A tájékoztatón beszélt Michael Watkins, a küldetés rendszerfelelőse is, aki elmondta, hogy készen állnak az összes szükséges frissítés végrehajtására. Scandore a részletekre is kitért: a frissítéseket már a Marsra vezető út alatt feltöltötték, aktiválásukat szombaton kezdik meg, de előtte alapos teszteléseknek vetik alá a szerkezet két számítógépét, hogy biztosan készen állnak-e a frissítésre.

Amint elindul a frissítés, az két napon át folyamatosan fut az egyik gépen, majd újabb két napot vesz igénybe a másikon, a backup számítógépen. Az frissítés szakaszosan folyik: kiadják a betöltési parancsot, majd kilépnek nyolc órára. ezek után elindul a frissítés, majd egy idő után automatikusan leáll. Másnap ugyancsak automatikusan beindul a rendszer, és adatokat küld arról, hogy mi történt előző nap.

A folyamatot ezerszer lepróbálták már, mára rutinszerűvé vált, ám a vezető elmondta, hogy most azért mégis különösen izgatottak az éles akció előtt. Ez érthető, hiszen a Curiosity körülbelül 250 millió kilométerre van a Földtől, így egy rádiójel nagyjából 14 perc alatt érkezik egyik pontból a másikba, ráadásul a marsi oldalon nincs ember, aki gond esetén segíthetne, mindent távirányítással kell megoldani.

Az említett frissítés ugyan egy nagy javítócsomag lesz, ám ez csak egyetlen fázisa a munkának: a NASA laboratóriumában körülbelül 100 programozó dolgozik folyamatosan, hogy a történtekre reagálva újraírják, javítsák, módosítsák a szoftvereket. Ez elkerülhetetlen, mivel a Curiosity kutatóútjának napi eredményeitől függ, hogy másnap milyen feladattal bízzák meg: a tájékoztató szerint a tudósok döntése után lázas munka kezdődik, hogy a napi munka elvégzéséhez szükséges körülbelül ezer parancsot időben megírják és feltöltsék.

Scandore elmondta, hogy száz emberrel is épp hogy tartható az ütemezés, mivel általában fél napjuk marad a megírásra, tesztelésre és feltöltésre. A gyorsaságra azért van szükség, hogy az igen sok pénzbe kerülő jármű a lehető leghatékonyabban dolgozzon, ugyanakkor nem hibázhatnak, mert akkor az egész projekt elszáll.

Rovatok