Index Vakbarát Hírportál

Húszszázalékos leépítés a Motorolánál

2012. augusztus 13., hétfő 13:05

A Motorola vasárnap jelentette be dolgozóinak, hogy alkalmazottainak számát húsz százalékkal csökkenti, és ez majdnem az összes kirendeltségét érinti világszerte. A leépítés a Motorola átszervezésének az első lépése. A Google májusban vette meg a céget, és az a célja, hogy a piacon nagyon visszaesett Motorola versenyképesebb legyen két legnagyobb versenytársával, a Samsunggal és az Apple-lel szemben.

Bár a Google elsősorban a 17 ezer szabadalma miatt vette meg a céget – legalábbis vezetői többször is ezt nyilatkozták –, a cég nem csak az Android megvédésére szeretné használni a Motorolát. A Google jobb és népszerűbb tableteket és mobilokat szeretne gyártani.

A húszszázalékos leépítés nagyjából négyezer munkahelyet jelent, amelynek harmadát az Egyesült Államokban lévő üzemekben szüntetik meg. A cég ezen kívül azt tervezi, hogy elhagyja a nem nyereséges piacokat, nem fog többé alsó kategóriás mobilokat gyártani. Ehelyett sokkal kevesebb, de jobb minőségű mobilt készít a jövőben. Az eddigi 27 készülék helyett csak néhányra koncentrálnak majd.

A Google elbocsátotta a Motorola alelnökeinek negyven százalékát, új vezetőket alkalmazott, csökkenti tevékenységét Ázsiában és Indiában. Tevékenységét három központra összpontosítja majd, ez a kaliforniai Sunnydale, Chicago és Peking.

Az okostelefon-piacon keletkezett profit kilencven százaléka az Apple-hez és a Samsunghoz megy, a maradék tíz százalékon osztozkodik a Motorola, RIM, LG, Nokia. Iparági szakértők szerint ez a közeljövőben nem is fog megváltozni.

Rovatok