Index Vakbarát Hírportál

Ingyen Windows 8 három hónapra

2012. augusztus 17., péntek 16:14

Ingyen megszerezhetjük a Windows 8-at, de az csak három hónapig áll a rendelkezésünkre, mert a Microsoft korlátozott ideig engedélyezi a próbát. A nagyvállalatoknak szánt Windows 8 Enterprise változatot kell letölteni és telepíteni, amit a Microsoft elsősorban rendszergazdáknak szánt, hogy a szakemberek könnyebben el tudják dönteni, érdemes-e frissítani a munkaállomásokat.

Ezen az oldalon érhető el a telepítő 32 és 64 bites változata, a letöltéshez Live.com fiók szükséges, és a regisztráció során néhány személyes adatot is elkérnek.

Nagy szerencse, hogy a Windows 8 három hónapon belül megjelenik, mert akinek a próba során megtetszik a rendszer, annak november közepéig bőven lesz megvenni egy lakossági verziót. Sajnos a Windows 8 Enterprise-on elvégzett beállítások nagy része elvész, amikor azt lecseréljük egy véglegesre rendszerre, de a fájlok simán megmenthetők.

Muszáj időben lecserélni a Windows 8 Enterprise próbaváltozatát, mert az zsákutca, nem lehet másra upgrade-elni. Kilencven nap után megjelennek a Microsoft zaklató figyelmeztetései, amelyek közlik, hogy a rendszerünk innentől illegális. Még kellemetlenebb, hogy a lejárt próbaverzió egyszerűen fogja magát, és óránként kikapcsol.

Mit kell tudni, mielőtt belevágnánk a telepítésbe? Először is szükségünk van egy gépre, ami megfelel a követelményeknek. A Windows 8 legalább 1 gigahertzes processzort igényel, és amíg 32 bites változat megelégszik 1 gigabájt RAM-mal és 16 gigabájt tárterülettel, addig a 64 bites már 2 gigabájt RAM-ot és 20 gigás partíciót követel. A videokártyának pedig támogatnia kell a DirectX 9-et, WDDM driverrel. A Windows 8 kisebb kijelzőn, netbookon is fut, de néhány funkciót csak nagy felbontáson tudunk kihasználni. Az újfajta programokat például akkor tudjuk egymás mellett megnyitni, ha a felbontás legalább 1336 pixel széles.

Ha megvan a tökéletes gép, akkor is belefuthatunk hibákba. A Windows 8 csak most készült el, lehetnek olyan alkatrészek, amelyekhez még nem készültek el a driverek. Nekünk az Ati és Nvidia videokártyákkal nem volt gondunk, de találkoztunk olyan hipermodern ultrabookkal, amin a tapipad gyakorlatilag használatatlan volt – az egérmutató mozgatása helyett betűket írt be.

Wifi kulcsa megvan?

Telepítés előtt minden fontos fájlról biztonsági másolatot kell készíteni usb memóriakulcsra vagy merevlemezre. Nincs is rosszabb, mint elveszíteni az elmúlt x év összes fotóját, videóját, munkáját. Azt is érdemes végignézni, hogy milyen szoftverek és online szolgáltatások futnak a gépen, nehogy olyan is legyen köztük, aminek már rég nem tudjuk a jelszavát vagy a telepítőkulcsát. Főleg az utóbbit körülményes pótolni. Bizonyos programok - például az Adobe kreatív szoftverei - megkövetelik az online deaktiválást, mielőtt újratelepítjük azokat egy másik gépen.

Tiszta installálás esetén, amikor a régi Windows helyére telepítjük a 8-ast (mi a teszthez ezt alkalmaztuk, gond nélkül), nem kavarhat be a korábbi rendszer. A telepítő bepakolja az egészet a Windows.old könyvtárba, és onnan a személyes könyvtárakból pár kattintással kimásolhatjuk a zenéket, filmeket és képeket. Upgrade esetén azonban érdemes törölni a régi Windows biztonsági szoftverét, vírusirtóját, mert az sok galibát okozthat.

Mivel a telepítőfájlok a letöltés, majd a dvd-írásvagy az usb-re másolás során megsérülhetnek, a legrosszabbra is fel kell készülni: a régi rendszert már nincs, az új nem akar települni. A pokol tornácáról nehéz visszamászni, ha nincs egy tartalék gép, amin új telepítőmédiumot tudunk készíteni.

Rovatok