Index Vakbarát Hírportál

Kelet-európai hekkerek 6 milliárd forintot loptak

2012. augusztus 17., péntek 13:39

Félmillió ausztrál hitelkártya-tulajdonos adatait lopták el feltehetően kelet-európai hekkerek – közölte pénteken az ausztrál szövetségi rendőrség szóvivője. A bűnözők összesen 25 millió ausztrál dollárt (közel 6 milliárd forintot) emeltek le a sértettek számláiról.

Mint a szóvivő elmondta, a bűnözők internetes kereskedések számítógépes rendszereit törték fel.
Az ausztrál sajtó úgy tudja, hogy a vásárlók személyes adatait olyan kisebb üzlethálózatok rendszereiből lopták el, amelyek nem tettek meg minden elvárható biztonsági intézkedést.

A helyi média értesülése szerint a bűncselekményt feltehetően ugyanaz a hekkercsoport követte el, amely tavaly decemberben az Egyesült Államokban a Subway étteremlánc adatbázisába hatolt be, és onnan több mint 80 ezer ember hitelkártya-adatait lopta el.

Az amerikai nyomozás akkor román állampolgárságú elkövetőket gyanúsított a több millió dolláros kárt okozó lopással. A hekkerek akkor is és most is billentyűzetfigyelő kémprogramokat telepítettek az értékesítési pontok számítógépes rendszerébe, majd – a Microsoft szoftvereinek biztonsági réseit kihasználva – letöltötték a megszerzett információt.

Rovatok