Index Vakbarát Hírportál

Színpompás robotot építetettek

2012. augusztus 17., péntek 20:34

Amerikai kutatók robotjai úgy közlekednek, hogy különböző részeikbe pumpálnak levegőt, előreprogramozott parancsok segítségével. A rugalmas robotnak hajlíthatóak a térdei és az egész felületük, így akár az akadályok alatt is képesek átcsúszni.

A kutatókat inspirálták a lábasfejűek, mint a polip és a tintahal, és nemcsak mozgékonyságuk miatt: ezek az állatok képesek gyorsan megváltoztatni a színüket, hogy így figyelmeztessenek másokat, vagy éppen beleolvadjanak a környezetükbe. A csapat most elkészítette a robotok egy módosított verzióját, amely képes menet közben megváltoztatni a színét.

A módszer egy egyszerű változata a robot meghajtásához használt technikának: egy külső kompresszort használtak arra, hogy anyagot pumpáljanak a robotba egy külső tárolóból. Levegő helyett azonban ez az anyag folyékony volt, és többféle festéket és fluoreszkáló molekulát tartalmaz, amelytől színes lesz a robot.

A folyadék elválasztott csatornákon jut be a robotba, ami sok lehetőséget ad a kutatók kezébe. Ezzel olyan mintákat hozhattak létre, mint a képen látható csíkok, amelyek talán közelebb vannak a zebrához, mint valamihez, ami tipikusan megjelenik a lábasfejűeken. A csapat kialakított néhány olyan mintát is, amelyek jobban hasonlítanak egy tarka patchworkre. Ez hasznos lehet rejtőzködéshez, például háttérben lévő kis köveknél

Annak ellenére, hogy a robot szétlapított X alakú, könnyen mozog, mivel szabálytalan lapos csövek vannak a tetején. Ezzel a szerzők bonyolultabb álcázási mintákat hozhattak létre. Az egész folyamat visszafordítható: a robot lehet átlátszó, de a színek is cserélgethetőek.

A képek ugyan szép, rikító festékeket mutatnak, de a rendszer mindennel használható, ami folyékony, sőt még gázokkal is. A kutatók fluoreszcens festéket és olyanokat is teszteltek, amelyek elnyelik vagy visszaverik az infravörös fényt.

A rendszernek persze hátulütői is vannak. Mivel előretöltött folyadékokkal működik, csak azoknak a színeit képes előállítani, ezért nem tud olyan sok kombinációt, mint amire az állatok képesek. A másik nagy hátránya, hogy nagyon lassú, sebessége a benne lévő folyadéktól is függ, egész felületének kitöltése több másodpercig tart.

Rovatok