Index Vakbarát Hírportál

Az asztali pc-nek befellegzett

2012. augusztus 19., vasárnap 01:14

Három évvel ezelőtt még nagy felháborodást keltett az a kijelentés, hogy az asztali számítógépek szép lassan kihalnak, mint a dínók. Nem kellett sokat várni a jóslat beteljesedésére, hiszen az aktuális piacvezető vállalat laptopokkal és táblagépekkel jutott a csúcsra, látványos növekedés már csak Ázsiában van, és az okostelefonok mindent letarolnak.

Most úgy tűnhet, tetőfokára ért a káosz a számítógépek piacán, mert az elmúlt években olyan sokféle eszköz jelent meg, hogy képtelenség kiválasztani közülük a legjobbat, ami a leginkább megfelel az elvárásainknak. Elég azt megnézni, hányféle kijelzőméret létezik: az okostelefonokat a 3,2-5,3 hüvelykes mérettartományban, a táblagépet 5-11,8 hüvelykes képátlóval, laptopokat pedig a 10-19 hüvelykes kijelzővel kaphatunk.

Azt még nem tudjuk, hogy mely formák és méretek lesznek a nyerők. Egyesek csak szórakozásra használják a tabletet, mások a számítógépüket helyettesítenék vele, illetve sok fejlődő országban az okostelefon helyettesíti a számítógépet. Az eddigi eladási statisztikákból és a piacelemző cégek jóslataiból egyetlen világosan látható trend bontakozik ki: a hordozható eszközök uralják a világot, és a következő három évben az asztali gépek teljesen háttérbe szorulnak.

Különösen nagy fordulat várható a nyugat-európai piacokon, ahol kevesebb asztali gépet adnak el. Ezt némiképp ellensúlyozza a fejlődő országok kereslete, és Indiában nemrég volt olyan negyedév, amikor két számjegyű volt a növekedés. A Gartner piackutató cég negyedéves jelentéseiben szereplő növekedési adatok jól mutatják, hogy a fejlett és a fejlődő régiókban teljesen másképp alakulnak a pc-eladások:

  2012 első negyedév 2011 utolsó negyedév 2011 harmadik negyedév 2011 második negyedév 2011 első negyedév
India +6,6% -6,5% +13% +2,5% +6%
Nyugat-Európa -3% -16% -11% -19% -18%

Piackutatási adatok szerint majdnem két éve stagnál a számítógépek piaca, és a 2010 utolsó negyedévében elért 93 millió darabos forgalmat máig nem sikerült felülmúlni, de még megközelíteni is csak éppen hogy. Az ultrabookok megjelenése nem hozta meg a várt fellendülést, pedig az Intel dollármilliókat öl a vékony és könnyű laptopok népszerűsítésébe.

Az IDC és a Gartner egyre borúsabb piaci előrejelzéseket tesznek közzé, a két elemzőcég 2013-ig elhanyagolható mértékű növekedésre számít Nyugat-Európában és Észak-Amerikában. A fejlett országokban szép lassan 50 millió alá kúszik az évente eladott asztali gépek száma, miközben a laptopok piacán szerény 10 százalék körüli éves növekedés várható.

Felbukkant az Apple

A számítógépipar forradalmi változásait eddig az Apple használta ki a legügyesebben. A kaliforniai gyártó a hagyományos számítógépek piacán évtizedek óta nem tudja utolérni a Microsoftot, ezért inkább más stratégiát választott: az iPad bevezetésével teljesen átalakította a piacot. Steve Jobs, az Apple tavaly elhunyt vezérigazgatója 2010-ben azt mondta: „A pc-k olyanok lesznek, mint a teherautók. Kevesebbeknek lesz rájuk szüksége. És lesznek, akiket ez nyugtalanít majd.”

Ha egy kalap alá vesszük az asztali pc-ket, netbookokat, laptopokat és táblagépeket, akkor az Apple a világ legnagyobb számítógépgyártója. Ez a siker kizárólag az iPadnek köszönhető, amiből 2012 második negyedévében 17 milliót adtak el. Ezzel a táblagépek piacán 68,3 százalékos az Apple részesedése, és nincs még egy olyan vállalat a világon, aminek a neve mellé hasonlóan szép számot lehetne írni. Az androidos ellentábor, ami több tucat különböző gyártóból áll, összesen adott el 7,3 millió tabletet. Az alábbi táblázat a Canalys becslését mutatja a 2012 második negyedéves eladásokról, amiben minden eladott pc, laptop, tablet és netbook benne van.

   darabszám  piaci részesedés
 Apple 21,06 millió 19,4%
 HP 13,55 millió 12,5%
 Lenovo 13,15 millió 12,2%
 Acer 10,69 millió 9,8%
 Dell 9,65 millió 8,9%
 Egyéb 40,60 millió 37,3%
 Összesen 108,70 millió 100%

Az IDC arra számít, hogy 2015-ben egymilliárd okostelefont adnak el, tehát három év múlva ezekből az eszközökből lesz a legtöbb a világon. A cég előrejelzéseiből azt lehet kiolvasni, hogy valamikor 2013-2014 környékén már több tabletet fognak eladni, mint asztali gépet, és nyugodtan kimondhatjuk, hogy ezekben az években véget ér a hagyományos számítógépek korszaka.

 

A pc-piac stagnálásának több oka van, nem csak a tabletek népszerűsége. Ide sorolhatjuk a perifériák és kiegészítők rohamos fejlődését is. Egy 2-3 éves pc által nyújtott felhasználói élmény viszonylag egyszerűen javítható egy profi videokártyával vagy egy nagyobb monitorral. Ma már a 23-24 hüvelykes kijelzők is megfizethetők. Az ssd-k árának zuhanásával is jelentősen növelhető a gép teljesítménye, a gyors flashmemória alapú tárhelyről olyan gyorsan töltődnek be a szoftverek, mintha gépünk pár évvel megfiatalodott volna.

Minek nevezzelek?

A fenti statisztikát a Microsoft és a partnerei alaposan megkavarhatják, mert október 26-án megjelenik a Windows RT, a tabletekre szánt Windows 8. A Gartner becslése szerint idén az utolsó negyedévben körülbelül 150 millió Windows 8-as számítógépet adnak el, de a piackutató cég nem fejti ki, hogy ezen belül mekkora részt tesznek ki a tabletek, asztali gépek és laptopok. Egyesek szerint az emberek most csak a az új Windows megjelenésére várnak, és ha a rendszer elérhető lesz, újra elkezdenek majd pc-ket venni.

Az operációs rendszerekkel együtt piacra kerülnek új számítógépek, de azok több kategóriába is besorolhatók leszenek. A Windows RT-t futtató eszközök esetében egyértelmű, hogy azok inkább a tabletek közé tartoznak. De mi a helyzet a Intel-processzoros kütyükkel, amik monitorra kötve úgy viselkednek, mint az asztali számítógépek, a dokkolóról lehúzva viszont multimédiás vagy üzleti tabletek? Könnyen lehet, hogy a vevők inkább ezeket választják majd az ormótlan asztali pc helyett.

A kategóriák határvonalai rég elmosódtak, hiszen vannak olyan mobilok, amik monitorra kötve asztali operációs rendszert (Linuxot) töltenek be, míg az úgynevezett all-in-one pc-k egy óriási, vaskos táblagépre hasonlítanak. Ha sikerül egycentisre kilapítani ezeket az egybegépeket, akkor a végeredmény egy óriási tablet vagy egy lapos pc lesz?

A statisztikák sajnos az eszköz tulajdonságait vizsgálják, pedig többet elárulna a számítástechnika átalakulásáról, ha a felhasználás módjáról lennének információink. Egy tablet lehet egyszerű tartalomfogyasztó eszköz, ami nem több egy multimédiás lejátszónál, de ugyanazzal a géppel – a profi szoftvereknek hála – olyan összetett feladatok is elvégezhetők, amiket a pc-k közé sorolt, szintén tízhüvelykes netbookon lehetetlen megoldani.

Az asztali pc háttérbe szorulásával sajnos sokat veszítünk is, mert az újfajta kütyüket nem tudjuk olyan rugalmasan bővíteni, mint a moduláris számítógépeket. Ugyanakkor eszközeink sokkal személyesebbé válnak, hiszen mindig velünk lehetnek, és a szituációtól függően eldönthetjük, mikor melyiket vigyük magunkkal. Emiatt viszont abban is biztosak lehetünk, hogy a káosz még korántsem tetőzött, és a számítógépek kavalkádja egyre színesebb lesz.

Rovatok