Index Vakbarát Hírportál

Úszó robottal követik a nagy fehér cápákat

2012. augusztus 19., vasárnap 19:06

A Hullámlovas (Wave Glider) elnevezésű vízi jármű, amely felülről nézve leginkább sárga szörfdeszkához hasonlít, 330 méteres körzetben gyűjtheti be a tengeri élőlényekre erősített adóvevőkből érkező jeleket, majd elküldi az állatok pontos koordinátáit a kutatóknak. A szakembereknek csupán homályos elképzeléseik vannak arról, hogy a mozifilmekben vérszomjas ragadozóként ábrázolt nagy fehér cápák hogyan mozognak az óceánokban; remények szerint a Hullámlovas ennek megfigyelésében nyújthat segítséget.

„Itt vagyunk a XXI. században, a kutatók nemrég küldtek robotot a Marsra, de még mindig nem tudjuk pontosan, hogy mi is történik az óceánokban” – jegyezte meg Barbara Block, a kaliforniai Stanford Egyetem tengertudományi professzora, aki a projekt egyik vezetője. Block reményei szerint idővel a nyugat-amerikai partvidék azon lejjebb fekvő részeire is ki tudják terjeszteni az óceánmegfigyelési hálózatot, amelyet a Tanzániához és Kenyához hasonló gazdag állatvilága miatt igazi „kék Serengetiként” emlegetett a szakember.

A kutatók annyit már tudnak, hogy a nagy fehér cápák keresztül-kasul vándorolnak a Csendes-óceánon, az észak-amerikai partoktól néha egyenesen a Hawaii-szigetekig. Útjukat olykor rejtélyes gyülekezők tarkítják, egyebek között egy közép-óceáni területen, amelyet  „nagy fehércápa-kávézónak” becéznek.

Hamarosan mi is megfigyelhetjük az állatokat

A kaliforniai Liquid Robotics cég által kifejlesztett robot, amelynek sebessége alig éri el a szokványos sétatempót, összesen kétszáz jelet észlelt tizenkilenc különböző cápától egy nyolcnapos tesztidőszak során. A napenergia- és hullámenergia-meghajtású, nagyjából kétméteres vízi jármű nem csupán a nagy fehérek, de a többi megjelölt tengeri teremtmény, többek között a makócápák, a tonhalak és a lazacok életébe is bepillantást enged.

A Hullámlovas csak azokat az élőlényeket tudja észlelni, amelyeket korábban akusztikus adóvevővel szereltek fel a kutatók. Ezek a műszerek kétpercenként egyszer jeleznek. Block szerint az óceánban őshonos állatfajok közül több ezren viselik az apró adókészülékeket. A kutatók egy Shark Net (Cápaháló) névre keresztelt alkalmazáson is dolgoznak; ennek segítségével mások is nyomon követhetik az állatok mozgását.

Rovatok