Index Vakbarát Hírportál

Az autókat is védené a vírusoktól a McAfee

2012. augusztus 21., kedd 14:31

Az Intel cégcsoporthoz tartozó Mcafee biztonsági szakértői olyan vírusvédelmi eljáráson dolgoznak, ami a járművek fedélzeti szoftverét is megóvná a kártékony vírusokkal szemben. Szerintük minderre azért van szükség, mert az autógyárak a járművekhez egyre fejlettebb és egyre sebezhetőbb szoftvereket készítenek. Ezeknek olyan biztonsági rései lehetnek, mint a modern számítógépeknek.

Noha az autók ellen indított támadások várható hatása és valószínűsége egyaránt ismeretlen, elméletben lehetséges az autók számítógépes rendszerének kijátszása. Ez akár azt is lehetővé tenné, hogy ellopják az autót, lehallgassák a sofőr beszélgetéseit, vagy belenyúljanak a navigációs rendszerbe, amivel akár balesetet is okozhatnak. Jelenleg több tanulmány is létezik, amelyek arról számolnak be, hogy technikailag lehetséges feltörni egy autó számítógépes rendszerét; ha a támadónak ez sikerül, kikapcsolhatja a riasztórendszert, megváltoztathatja a kerékben lévő levegő nyomását, és akár a fékek használatát is megakadályozhatja.

Mostanáig nem fordult elő, hogy bárki sorozatos vírustámadást indított volna személygépjárművek ellen. Ennek ellenére a Mcafee szakértői csoportot állított fel, akik az autók biztonságtechnikai megoldásainak vizsgálatával foglalkoznak, és azon dolgoznak, hogy hatékony védelmet biztosítsanak az újgenerációs járműveknek. Bruce Snell, a csoport vezetője úgy véli, hogy az autógyártókat komolyan aggasztja az általuk gyártott járművek sebezhetősége. A Reutersnek nyilatkozó Snell szerint egy laptop összetörése csak egy rossz napot eredményez, egy karambol viszont életveszélyes is lehet. Snell úgy véli, az embereknek jelenleg nincs miért aggódniuk, de a jövő nagyon is riasztó lehet.

Rovatok