Index Vakbarát Hírportál

Irán bemutatta a legújabb fegyvereit

2012. augusztus 21., kedd 15:43

Továbbfejlesztett, kis hatótávolságú ballisztikus rakétát és más fegyvereket is bemutatott az iráni hadsereg a keddi demonstrációján. Az új Fateh-110 rakéta az iráni médiajelentések szerint gyorsabban bevethető, hosszabb ideig tartható hadrendben, és pontosabb csapásmérést tesz lehetővé földi és tengeri célpontok ellen, mint a fegyver korábbi változatai. A néhány hete sikeresen tesztelt rakéta hatótávolsága 300 kilométer.

A nemzeti hadiipari nap alkalmából Teherán számos más, ugyancsak iráni gyártmányú fegyvert is bemutatott, többek között egy új hadihajómotort, egy légi laboratóriumot, aknavetőket, egy katonai információs rendszert és új hadi terepjárókat. Ahmed Vahidi védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy a 2013 márciusában esedékes iráni újévig új harci repülőket, rakétákat, drónokat és tengeralattjárókat állít hadrendbe az ország.

Védekezés vagy támadás?

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök azt állította, hogy az ország fegyverkezése pusztán védelmi célokat szolgál; az új fegyverek bevezetése senkire nézve nem jelent fenyegetést. Ahmadinezsád szerint az új fegyverek megakadályozzák, hogy más országok ráerőltessék az akaratukat Iránra.

Egyes megfigyelők véleménye szerint a fegyverek bemutatásával Irán a rá nehezedő nemzetközi nyomásra akart reagálni. Izraeli sajtóhírek szerint a zsidó állam a közeljövőben kész légicsapást mérni Teherán nukleáris létesítményeire, és az Egyesült Államok sem zárt ki egy katonai beavatkozást. Irán atomprogramja számos nyugati hatalom szerint katonai célokat szolgál, noha Teherán tagadja ezt. Ahmadinezsád mindenesetre a múlt héten azt nyilatkozta, hogy Izraelt egy nap letörlik a térképről, és az új Közel-Keleten nem lesz nyoma az amerikai jelenlétnek és a cionistáknak.

Teherán állítása szerint az iráni rakétaarzenál képes elérni Izraelt és az Egyesült Államok közel-keleti támaszpontjait. A londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) kutatói ugyanakkor kétségbe vonták az iráni közléseket; ők azt állítják, hogy Teherán vélhetően eltúlozza a fegyverek képességeit.

Rovatok