Index Vakbarát Hírportál

Saját tömege tízszeresét is elbírja a robotkar

2012. augusztus 24., péntek 20:56

A robotkarok általában nagyok, bonyolultak és drágák, amin a Roomba robotporszívót gyártó iRobot változtatni akar. Most bemutatott robotkarja, a több szögben hajlítható, felfújható Airarm azonban könnyű alternatívát jelenthet az eddig használt fémkarokkal szemben. Az IEEE Spectrum által közzétett videón látható, hogy a kar kis tömege ellenére is boldogul a nehezebb feladatokkal; fel tud emelni egy üveg üdítőt, vagy egy kisebb bőröndöt is.

Az Airarm, mielőtt a kar működésbe lépne, rögzíti a robot testét, és a fedélzeti szivattyút használva pumpálja fel levegővel a kart, amíg az elnyeri a végleges formáját. Noha a kar tömege mindössze fél font (0,23 kilogramm), mintegy ötfontnyi (2,27 kilogramm) tömeget is képes megmozgatni. Az Airarm működését kétféleképpen lehet szabályozni. A kar belső légnyomásának módosításával lehet változtatni a kar merevségén, ami a rugalmasságát növeli, a nyomás növelése pedig nagyobb teherbírást kölcsönöz neki. A kar viselkedése a beépített szervómotorok és kábelek segítségével is finomítható; ezek hasonló elven működnek, mint az emberi inak.

A felfújható kar egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal könnyebb a fémből készült karoknál – ezeknek a tömege akár a huszonöt fontot (11,34 kilogramm) is elérheti –, és sokkal kisebb is azoknál. Az Airarm előállítási költsége ráadásul jóval alacsonyabb, így a cseréje vagy a karbantartása is kevesebbe kerül, ha az eszköz megsérül vagy megsemmisül egy bomba hatástalanítása közben.

Az Airarm csak az első prototípusa azoknak a robotkaroknak, amiket az Advanced Inflatable Robot program részeként fejlesztenek. Ezt a projektet haditechnikai fejlesztésekkel foglakozó DARPA 650 ezer dollárral támogatja. Az iRobot további felfújható eszközökön dolgozik, célkitűzései közt szerepel egy teljesen felfújható, lépegető robot megépítése is.

Rovatok