Index Vakbarát Hírportál

Ultramodern kamerákat tervez a DARPA

2012. augusztus 24., péntek 14:54

Az amerikai hadsereg fejlesztői részlege (DARPA) olyan távcsöveket és kamerákat készítene az amerikai katonáknak, amely kétezerszer nagyobb teljesítményű lenne a jelenleg használtaknál. A végső célkitűzés egy 50 gigapixeles kamera elkészítése. A fejlesztők és a kutatók tisztában vannak vele, hogy a katonáknak adott esetben szélsőséges körülmények között, például rossz időben vagy éjszaka kell használniuk a kamerákat, így az új eszközöknek ezeket a feltételeket is teljesítenie kell.

Az AWARE néven futó fejlesztési program részeként a Duke Egyetem kutatóival együttműködve már meg is építettek egy olyan kamerát, amely száz mikrokamerából épül fel, és 1 gigapixeles képet készít. Az eszköz legújabb tesztje bizakodásra ad okot, ugyanis azzal 250 méteres távolságról le tudták olvasni egy jármű rendszámtábláját. A következő lépésben kifejlesztendő 10 gigapixeles kamerával már majdnem fél kilométer (540 yard) távolságból leolvasható lesz ugyanez a rendszámtábla.

A DARPA tisztviselői szerint a High Operating Temperature Mid-Wave Infrared (HOT MWIR) rendszerekkel folytatott kísérletek eredményei is ígéretesek. Ezzel a technológiával a mérnökök már hőkamerát is tervezhetnek, amelyet adott esetben távcsőként használhatnak. A HOT MWIR rendszerek fejlesztése szintén az AWARE hatáskörébe tartozik.

Nibir Dhar, az AWARE program igazgatója elmondta, hogy még sosem gyártottak ilyen teljesítményű katonai eszközöket ilyen kis méretben. Dhar azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a jövő távcsöves fegyvereihez is használható lesz a kiegészítő; a mesterlövészt is igénylő bevetések során például jelentős helyzeti előnyt biztosíthat.

Rovatok